Bár az eddig piacra dobott legnagyobb merevlemezek kapacitása még csak a 10-20 terabájt közötti tartományban mozog, hamarosan akár már 70-80 terabájtos egységeket is kereshetünk majd a boltokban. Ezt állítja a japán Showa Denko (SD) kémiai vállalat, ami a napokban jelentette be, hogy sikerült kidolgoznia egy, akár ekkora kapacitások elérését is lehetővé tevő technológiát.

Az SD nem egy teljesen új tárolási eljárásról beszél, hanem a legújabb generációs merevlemezekben alkalmazott hővel segített mágnesfelvételi (HAMR) eljárás médiumának továbbfejlesztéséről. A cég által kidolgozott technológiával ugyanis minden korábbinál finomabb szemcsék alakíthatók ki a tárolókorongokon, ami a HAMR-ral kombinálva teheti lehetővé az elképesztő, akár 80 TB-os kapacitások elérését.

Az persze még egyelőre kérdés, hogy mikor lehet ténylegesen is számítani az ilyen méretű egységek megjelenésére, illetve az új technológia bevezetésére a merevlemezgyártók részéről, akik hírhedtek arról, hogy nem nagyon szokták az ilyen dolgokat elsietni, illetve tipikusan addig tartják piacon a már bevett eljárásokat, ameddig csak az lehetséges.