A Microsoft a Windows 10 legújabb, a napokban kiadott előzetesében egy apró, ám a cég szerint adatvédelmi szempontból annál fontosabb változást vezetett be. A 19577-es számú build-ben ugyanis az eddig "alapszintű"-nek nevezett adatgyűjtést a cég már "kötelező"-nek hívja, a korábbi "teljes" diagnosztikai adatkészletet pedig "opcionális"-nak.

Ezzel a két kifejezéssel a cég azt a két adatkészletet illeti, amik rendszeres Redmondba küldése között a felhasználó választhat a rendszer adatvédelmi beállításai között. Bár az adatgyűjtés teljes kikapcsolására továbbra sem lesz mód, a Microsoft szerint azzal, hogy az eddigi "alapszintű" és "teljes" helyett "kötelező"-nek, illetve "opcionális"-nak hívja majd a két adatkészletet, "átláthatóbbá" teszi az adatgyűjtés működését, valamint "nagyobb kontrollt" ad majd afelett felhasználói számára.

A cég egyébként az új Windows 10 előzetesben folytatta az ikonok lecserélését is a múlt hónapban bemutatott, legújabb stílusúakra, aminek köszönhetően immár a biztonsági beállítások piktogramja is ebben az átdolgozott formában jelenik meg mostantól, valamint frissítette PowerToys eszközét is, amivel az egyébként a Gépház és a Vezérlőpult elemei által biztosítottnál túl is jobban egyedire lehet szabni a rendszer működését és beállításait.

A most az Insider változatban bevezetett változások a hétköznapi Windows 10 felhasználókhoz vélhetően a rendszer az év második felére várt, őszi frissítésében érkeznek majd meg.