Úgy tűnik, hogy a Microsoftnak megint nem sikerült tökéletesre csiszolnia a Windows 10 másfél héttel kiadott legújabb frissítéscsomagját. Egyes beszámolók szerint ugyanis az április 14-én megjelent javításpakk nem csak biztonsági réseket zár le, de újabb problémákat is okoz egyeseknél - méghozzá igen komoly adatvesztéssel és működési zavarral járókat.

Legalábbis ezt állítja a Windows Latest, ami szerint a frissítés felrakása után sokak gépe korábban nem tapasztalt Kék Haláltól (BSOD) kezd el szenvedni - bár vannak olyanok, akik teljesen képtelenné váltak masináik elindítására. Mások ezzel szemben arról számoltak be, hogy fájlok tűntek el gépeikről vagy kerültek más mappába a frissítés után.

"Ez a frissítés egy katasztrófa. Törölte a rendszermeghajtóra mentett fájljaimat, a képeimet, a dokumentumaimat, valamint azokat az alkalmazásokat is, amiket a Windows Store-ból töltöttem le", idézi az egyik felhasználót a lap. "A rendszerem automatikusan frissült április 19-én. Elvesztettem egy rakás fontos Word fájlt. És egy mappát is. Belenéztem az átmeneti mappákba is és próbáltam letelepíteni a frissítést is, de nem jelennek meg újra", panaszkodott a frissítésre egy másik társa.

A Microsoft maga a frissítés oldalán egyelőre azt állítja, hogy nincs tudomásuk olyan problémáról, amit pont ez a javítás váltana a ki a gépeken. Ennek persze lehet oka az is, hogy a cégnél az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatt erősen visszaskálázták a frissítésekre fordított erőforrásokat - köztük valószínűleg a hibajegyek feldolgozására szántakat is.

Emit ugyanakkor a megszokottnál is nagyobb problémát jelenthetnek a javítás gondjai az általuk érintett felhasználók számára is. A Microsoft ugyanis korábban közölte, hogy májustól kezdődően már csak biztonsági jellegű frissítéseket fog a Windows-okhoz kiadni - ami azt jelentheti, hogy a szóban forgó hibák javítására még a szokásosnál is tovább kell majd várni.