A Windows 10 lassan három hete kiadott legújabb verziója, a 2020 Májusi Frissítés már eddig is számos szempontból problémásnak bizonyult a felhasználók egy része számára, a napokban azonban sokkal súlyosabb gondra derült fény vele kapcsolatban. Eszerint ugyanis az új verzió az SSD-meghajtók idő előtti tönkremenetelét is okozhatja, miután egy bug miatt rendszeresen megpróbálja defragmentálni az ilyen egységeket is, azok celláinak gyors "elkopását" okozva.

A lemezkarbantartó alkalmazás automatikusan rendszeresen defragmentálja az SSD-meghajtókat isA lemezkarbantartó alkalmazás automatikusan rendszeresen defragmentálja az SSD-meghajtókat is

Bár a klasszikus felfogás szerint az SSD-meghajtók esetében egyáltalán nincs is szükség azok töredezettségmentesítésére, sőt, az káros hatással van az ilyen típusú egységekre, a Microsoft szerint ez nincs így, és a fájlok átrendezése bizonyos időközönként észrevehető gyorsulást hozhat a gép működésében. Ezért a Windows 10-ek egy ideje rendszeresen defragmentálják az ilyen egységeket is beépített rendszerkarbantartó programjukban - azonban csak havonta egyszer, azért, hogy ne "öregítsék" jelentős mértékben a meghajtókat.

A Windows 10 most elérhetővé volt 2020 Májusi Frissítésében azonban bug csúszott a szóban forgó programba, ami valamiért nem tudja eltárolni, hogy mikor is futtatta le utoljára a töredezettségmentesítési folyamatot a meghajtókon. Emiatt a szoftver azt hiszi, hogy erre már több, mint egy hónappal ezelőtt került sor - ezért pedig újra és újra elvégez egy defragmentációt az SSD-ken, akár naponta többször is, jelentős "kopást" okozva azok celláiban.

A bug miatt az új Windows 10 a flash-alapú tárolóegységek a szokásosnál jóval előbbi tönkremenetelét okozhatja. Bár a Microsoft állítólag már tud a hibáról, és el is készített rá egy javítást, az egyelőre csak az Insider felhasználóknak érhető el, és a Windows 10 stabil változatát futtatók számára egyelőre nem - a cég ugyanis a járvány miatt egyelőre szünetelteti a nem biztonsági jellegű frissítések közzétételét a rendszerhez.

A bug kellemetlen hatásai ellen az automatikus (ütemezett) töredezettségmentesítés letiltásával lehet védekezni a javítás megérkezéséigA bug kellemetlen hatásai ellen az automatikus (ütemezett) töredezettségmentesítés letiltásával lehet védekezni a javítás megérkezéséig

A Windows 10 normál felhasználói így SSD-meghajtóik idő előtti elhasználódása ellen jelenleg csak úgy tudnak védekezni, ha a lemezkarbantartó program ütemezésében teljesen letiltják a szóban forgó egységek optimalizációját - legalábbis a bug javításáig.

Érdekesség egyébként, hogy a szóban forgó program egy másik, bár kevésbé súlyos hibával is rendelkezik az új frissítés óta: nevezetesen, hogy a hagyományos merevlemezeken is megpróbálja a szintén karbantartási célú TRIM parancsot lefuttatni, ami ugyanakkor nem sikerül neki, mert azt kizárólag csak az SSD-meghajtók támogatják. Bár emiatt a program így végül hibaüzetet dob, nagyobb baj ilyenkor nem történik az érintett egységekkel.