A Microsoft a kedden kiadott szokásos havi foltcsomagjában sem javította azt, a már több hónappal ezelőtt a Windows-okban felfedezett súlyos hibát, aminek kihasználásával bárki igen komoly károkat okozhat a rendszer felhasználóinak. Ugyanis egyetlen ártalmatlannak tűnő nevű fájl megnyitási kísérletével tökéletesen és azonnal haza lehet vágni tetszőleges, a Windows által kezelt meghajtókat.

A probléma egészen pontosan azokat a köteteket érinti, amiket - az egyébként már hosszú idő óta alapértelmezett - NTFS fájlrendszerrel formáztak le. Ha ezeken valaki megpróbálja megnyitni az inkriminált nevű állományt, a Windows - vélhetően egy bug miatt - fatális hibát hoz létre az adott kötet adminisztrációs blokkjaiban, aminek hatására az teljesen olvashatatlanná válik, és a rendszer is elszáll felette.

A fájl megnyitásának kísérlete fatális adatsérülést okoz a kötet adminisztrációs területeinA fájl megnyitásának kísérlete fatális adatsérülést okoz a kötet adminisztrációs területein

Bár egyes tesztek szerint az ezt követő újraindulás során a chkdsk segédprogram gyakran helyre tudja állítani a kötet olvashatóságát, mások szerint akár fatális és végleges adatvesztést is okozhat. A hiba kihasználásához ráadásul elég egy speciálisan összeállított hivatkozás- vagy parancsfájl letöltésére rávenni az áldozatul kiszemelt felhasználót, akinek ezek után elég az utóbbit tartalmazó könyvtárat megnyitnia a bug aktiválásához és a meghajtó olvashatatlanná tételéhez.

A problémát állítólag már tavaly augusztusban felfedezték és értesítették is róla a Microsoftot, ami azonban a mai napig nem javította azt - és megkeresésre sem volt hajlandó elárulni, hogy mikor lehet majd egy folt megjelenésével számolni.