Alig pár nappal az után, hogy kiderült: egy speciális fájl megnyitásával azonnali rendszerösszeomlást és a fájlrendszer sérülését lehet előidézni a Windows-okon, egy második hasonló hibáról is érkezett hír. Ezek szerint egy másik elérési út megnyitásával is végzetes hiba váltható ki a gépekből - ez pedig azok megtámadására is felhasználható lehet.

Ugyanakkor az első hibától eltérően ez a bug nem okozza a fájlrendszer sérülését, mindössze azonnali rendszerösszeomlást kiváltására alkalmas. Így ugyan a felhasználók szintén adatokat veszthetnek el miatta, de csak azokat amiken éppen dolgoztak és még nem mentették el őket a memóriából a lemezre - a már a meghajtókra írt információk elvesztésétől azonban nem kell tartaniuk.

Az inkriminált elérési út megnyitásának kísérletével azonnali Kék Halál váltható ki a rendszerbőlAz inkriminált elérési út megnyitásának kísérletével azonnali Kék Halál váltható ki a rendszerből

A hiba a Windows 10 lassan négy évvel ezelőtt kiadott, 1709-es verziójától kezdve biztosan mindegyiket érinti, de lehet, hogy a rendszer korábbi kiadásaiban is megtalálható a bug. Kihasználásához elég az inkriminált elérési utat beírni pl. a böngésző címsorába, de egy, az áldozatul kiszemelt felhasználónak küldött .lnk fájl segítségével is aktiválható lehet.

A kérdésre, hogy tud -e a hibáról és mikor tervezi azt javítani, a Microsoft csak a szokásos sablonválaszt adta, ami szerint a cég "elkötelezett ügyfelei irányába" és "amint lehetséges frissítéseket fog biztosítani az érintett eszközök számára".