Szemfüles Windows 10 felhasználók a napokban meglepetten vették észre, hogy szinte egyik pillanatról a másikra durván elkezdett megnőni a merevlemezeiken tárolt állományok száma. Némi kutakodás után sikerült kideríteni, hogy a váratlan szaporulatért a rendszer beépített vírusvédelmi megoldása a felelős, ami valamiért irdatlan mennyiségű új fájllal kezdett el teleszórni egyes gépeket.

A beszámolók szerint akár a százezres nagyságrendet is elérheti a Windows Defender által a C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store alatt létrehozott, szemlátomást teljesen haszontalan fájlok száma. Bár az állományok mérete alapvetően kicsi: pár kilobájt és egy megabájt között mozog, elképesztően magas számuk, valamint a fájlrendszer allokációs sajátosságai miatt összességében akár a már nem elhanyagolható 30 GB-tal is csökkenthetik a szabadon maradó tárterületet.

Szerencsére az állományokat minden további nélkül lehet törölni. Sőt, a hírek szerint a Microsoft már javította is a problémát, így a Windows Defender tegnap kiadott legújabb verziója már felhagy a háttértárak semmire sem jó állományokkal történő teleszórásával.