A Seagate a napokban jelentette be, hogy végre megvásárolhatóvá tette már korábban bejelentett, Mach.2 technológiával felvértezett merevlemezeit. Az úgy egységek különlegessége, hogy azok minden korábbi társuknál nagyobb sebességre képesek - méghozzá olyanra, amiket eddig csak SSD-meghajtók alkalmazásával lehetett elérni.

Ez annak köszönhető, hogy a Seagate új merevlemezeit két villámgyorsan mozgó aktuátorral vértezte fel, amik egymástól függetlenül képesek a fejeket a mágneses korongok felett a megfelelő helyre pozícionálni. Ezek révén az egység akár 524 MB/s-mal is képes lehet az adatok átvitelére, ami olyan sebesség, amire hagyományosan csak SSD-k voltak eddig képesek.

A Seagate Mach.2-es egységeiben két külön aktuátor mozgatja a fejeketA Seagate Mach.2-es egységeiben két külön aktuátor mozgatja a fejeket

Ezen kívül IOPS és késleltetési értékei is jóval magasabbak: előbbiek a 384 írási és 304 olvasási művelet is elérhetik 4.16 ms-os késleltetés mellett, amik duplája a modern merevlemezek értékeinek - bár jelentősen elmaradnak az SSD-k hasonló mérőszámaitól.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a sebességrekorder új merevlemezeket egyelőre csak bizonyos vállalati ügyfelei számára kínálja a Seagate, így a hétköznapi felhasználók egyelőre nem tudják azokat megvásárolni.