Azok a felhasználók, akik őszi megérkezése után felrakják majd gépükre a Windows 11-et, a számos pontján átalakuló felhasználói felületen még egy további, alapvető változással fognak szembesülni. Az új rendszer ugyanis - a Windows-ok sorában elsőként - alapból dark, azaz, sötét módban fog megjelenni számukra.

A Microsoft a döntést azzal indokolta, hogy az utóbbi időszakban, de különösen a pandémia kapcsán átalakultak a felhasználói szokások, és manapság már mindannyian jóval több időt töltünk gépeink előtt - így pedig fontosabbá vált az állandóan bámult képernyő a szemre gyakorolt hatásainak figyelembevétele is az új rendszer tervezése során.

A Windows 11 alapból dark módban fog megjelenni a felhasználók számáraA Windows 11 alapból dark módban fog megjelenni a felhasználók számára

Redmond ezért döntött a dark mód alapértelmezésként történő bevezetése mellett - az ugyanis kisebb intenzitással, de élesebb kontraszttal jeleníti meg a képernyőn a tartalmakat, ami hosszabb használat, illetve rosszabb fényviszonyok között jobban kíméli a szemet.

Természetesen akinek ez valamiért nem tetszik, az visszakapcsolhatja majd a szokásos, light (világos) témát is a Gépházban - de az alapértelmezés a dark mód lesz majd.

Dark módban sötétebb színekkel, de élesebb kontraszttal jelenik meg majd a tartalomDark módban sötétebb színekkel, de élesebb kontraszttal jelenik meg majd a tartalom

Jelenleg nem egyértelmű, hogy az új alapértelmezés csak a Windows 11 friss telepítéseit érinti majd, vagy a frissítéseket is. Mindenesetre a rendszer jelenlegi előzetes változatai még a világosabb témával jelennek meg alapból - de lehet, hogy a Microsoft hamarosan ezen is változtat majd.