Bár a Bitcoin már létrehozása óta a világ legjobban követhető tranzakciós rendszere volt, amiben szó szerint akárki és mindenki láthatta, hogy mások milyen számlák között és mekkora összegeket mozgatnak, egy új szabályozás végleg szerte fogja foszlatni az ismert kriptopénz anonimitásának és követhetetlenségének még a látszatát is. Az EU-ban ugyanis a cégeknek és szolgáltatóknak kötelező lesz a Bitcoinban vagy más kriptovalutákban bonyolított tranzakciók során ügyfeleik beazonosítását is elvégezni, és többek között nevüket, címüket is rögzíteni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az EU területén bárki kriptovalutát vesz, vált be, vagy annak segítségével vásárol valahonnan valamit, esetleg fizet valamilyen szolgáltásért azokkal, ezek után éppen úgy - vagy még inkább - rögzítésre kell, hogy kerüljön majd minden személyes adata, mint pl. egy banki átutalás esetében is. Ezeket az adatokat aztán a hatóságok pl. egy bűncselekmény kapcsán folytatott nyomozásban ki is kérhetik majd, így pedig könnyűszerrel beazonosíthatják majd a Bitcoin fiókok mögött álló személyeket is.

Mivel ugyanakkor a Bitcoin rendszer globális és nem ismer határokat, ez valójában azt jelenti, hogy rajta az EU-n kívüli forgalom is szinte teljes egészében követhetővé fog válni közvetlen vagy közvetett módon a hatóságok számára. Főleg, hogy a Bitcoin-ban zajlott tranzakciókat össze lehet majd futtatni a már eddig is szigorúan felügyelt banki nyilvántartásokkal is, így pedig akár több áttételen át is lehet majd követni a jelentősebb pénzmozgásokat, akár országhatárokon át is.

Az Európai Bizottság meglátásában egyébként mindez nem jelenti valóban új szabályozás bevezetését, mindössze csak a már egyébként is hosszú évek óta életben lévő, a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását meggátolni hivatott törvények alkalmazásának kiterjesztését a kriptovalutákra és a virtuális pénzekre is. Az EB szerint ennek révén a jövőben könnyebben lehet majd fülön csípni azokat a bűnözőket, akik illegális módon szerzik vagy próbálják elrejteni vagyonukat a hatóságok elől, illetve könnyebb lesz az ilyen cselekményekből származó, lefoglalt vagyonokat is visszaszerezni.