Meglepő - ám lényegében teljesen kamu - hír jelent meg oldalak ezrein a hét közepén, ami szerint Miami városa saját kriptovalutát fog kiadni hamarosan. A tudósítások szerint a MiamiCoin ($MIA) révén, amit a város polgárai, illetve támogatói saját gépeiken bányászhatnak majd, környezetbarát módon bárki milliomossá válhat majd, Miami város pedig plusz forrásokhoz juthat majd közfeladati ellátásához.

A hírnek azonban gyakorlatilag egyetlen eleme sem igaz ebben a formában. A MiamiCoin ugyanis valóságban nem egy, Miami városa által hivatalosan kiadott kriptovaluta, hanem egy Hiro nevű, valójában a Bitcoin feletti saját kriptohálózatot üzemeltető befektetőcég által kitalált ún. CityCoin-ok első példánya. Ez utóbbiak lényege, hogy különböző városok nevével próbálják meg az embereket rávenni az utóbbiakról elnevezett kriptopénzek bányászására, ami valójában a Hiro saját Stacks (STX) nevű tokenjeinek, illetve végső soron Bitcoinnak a bányászását jelenti.

A kamuhír tipikus illusztrációja, amin ugyan tényleg Francis Suarez, Miami polgármestere látható, de ami valójában egy több hónappal ezelőtti, a városban tartott Bitcoin-konferencián készült, amit ő nyitott meg - és aminek így semmi köze sincs a MiamiCoin-hozA kamuhír tipikus illusztrációja, amin ugyan tényleg Francis Suarez, Miami polgármestere látható, de ami valójában egy több hónappal ezelőtti, a városban tartott Bitcoin-konferencián készült, amit ő nyitott meg - és aminek így semmi köze sincs a MiamiCoin-hoz

Az egész várososdiból annyi igaz, hogy a felhasználók által kibányászott STX tokenekből a Hiro 30%-ot elkülönít a kriptopénz névadóját képező város számára, és ha az igényt tart rá, ezek mindenkori ellenértékét megkaphatja. Miami városa mindössze ennek elfogadásáról szavazott a hét elején - és ez képezte a szinte mindenhol teljesen téves formában megjelenít hír apropóját.

Ugyanakkor az "érmék", tehát pl. a MiamiCoin-ok jelenleg semmilyen dolog vásárlására nem alkalmasak (még Miami-n belül, illetve Miami városától sem - főleg, hogy utóbbi számára bármilyen saját fizetőeszköz kibocsátását szövetségi törvény is tiltja), és az is kérdéses, hogy azok milyen árfolyamon lesznek átválthatók bármi másra, vagy hogy ez egyáltalán magasabb lesz -e a bányászat költségeinél, azaz, nettó nyereséget hoz -e bárki számára.

Jelenleg utóbbi teljesen valószínűtlennek tűnik, ami egyben azt is jelenti, hogy azok a polgárok, akik valamilyen okból Miami városát szeretnék támogatni, jobban teszik, ha inkább közvetlenül utalnak pénzt annak számlájára. Ezzel ráadásul azt a környezetszennyezést is megspórolják, amit a bányászathoz szükséges és arra elpazarolt energia előállítása jelent, és ami szintén valószínűleg komolyabb kiadásokat okoz majd pár év vagy évtized múlva (különösen a tengerszinthez rendkívüli közeli Miami városa és lakosai számára), mint amennyivel a város kasszáját jelenleg esetlegesen gyarapítani tudnák.