A Google a napokban bejelentette, hogy hamarosan minden felhasználója számára lehetővé fogja tenni keresője asztali változatában is a dark mód bekapcsolását. Bár a sötét témával a cég már tavaly óta kísérletezik, eddig azzal csak véletlenül futhatott össze néhány kevés szerencsés a Google által kiválasztott tesztelők mellett.

Dark módban a kereső alapvetően sötétszürke háttérrel jelenik meg, ugyanakkor a menü, valamint a feliratok és a találati lista elemei világosabb színt kapnak. Az új színséma állítólag jobban kíméli a szemet rossz megvilágítási körülmények között (pl. éjszakai használat során), illetve egyes monitortípusok esetében alacsonyabb (míg másoknál magasabb) fogyasztást jelenthet.

Akiknél elérhetővé válik a sötét téma, azoknál bekapcsolását automatikusan felajánlja a keresőAkiknél elérhetővé válik a sötét téma, azoknál bekapcsolását automatikusan felajánlja a kereső

A Google szerint az új téma az elkövetkező napokban és hetekben fog elérhetővé válni minden webező számára. Akiknél ez megtörténik, azoknál a kereső általában mindjárt fel is ajánlja az arra történő átváltást a találati oldalak tetején. Aki itt nem él a lehetőséggel, de később meggondolja magát, vagy éppen fordítva: szeretne visszaváltani a világos témára, mert a sötét nem nyeri el a tetszését, az ezt utólag is megteheti.

Dark módban az oldal sötétre vált, és csak a szövegek jelennek meg világos színnel rajtaDark módban az oldal sötétre vált, és csak a szövegek jelennek meg világos színnel rajta

Ehhez a Google találati oldalainak jobb felső sarkában megjelenő fogaskerekes menüben a "Keresési beállítások" pontra kell kattintania, majd a megjelenő oldalon a "Megjelenés" (az angolban "Appearance") néven futó lapra kell váltania. Itt három opció közül lehet választani: a fix világos, a fix sötét téma használata, valamint az eszköz beállításaihoz alkalmazkodás között. Utóbbi esetben a böngésző, illetve az operációs rendszer alapértelmezését fogja majd követni a kereső.

Ha valaki meggondolja magát, később is átállíthatja a használni kívánt témátHa valaki meggondolja magát, később is átállíthatja a használni kívánt témát

Ha a beállításon változtat a felhasználó, azt a lapon megjelenő "Mentés" gomb segítségével rögzítenie kell, amit követően a kereső és a Google oldalai már ennek megfelelően jelennek meg.