A 2022-es év a jelek szerint nem csak az Exchange levelezőszerverek használóinak hoztak váratlan problémákat, de a Honda és az Acura autók tulajdonosai számára is bosszantó meglepetéssel indulnak. Kiderült ugyanis, hogy a japán gyártó két márkája is érintett az ún. Y2K22-hiba által - azaz, valamilyen okból nem képesek megfelelően kezelni a 2022-es év dátumait.

A szóban forgó autók belső órái ugyanis az elmúlt napokban valamiért világszerte 2002-re váltanak vissza, a DeLorean-okat megszégyenítő egyszerűséggel a múltba repítve tulajdonosaikat. A probléma már a márka 2004-es modelljei esetében is elég gáznak tekinthető (lévén addigra illett volna tanulni az Y2K körüli mizériából), de még megdöbbentőbb, hogy állítólag egyes 2012-ben kiadott modelleket is érint még.

Érdekesség, hogy a hiba a jelek szerint nem maguk az autók belső órájában található, az ugyanis eredetileg helyesen látszott átváltani 2021-ről 2022-re, és akár napokig is helyesen vezette a dátumot. Ugyanakkor az órák időnként szinkronizálják magukat a GPS jelekről - és ez az a pont, amikor a múltba "visszautazás" megtörténni látszik a Honda-kon és Acura-kon.

Az igazán nagy problémát az képezi, hogy bár a gyártó számára ismert a jelenség, sajnos nem tud megoldást javasolni a felhasználók számára annak megoldására. Ugyanakkor a tulajdonosoknak állítólag már csak 8 hónapot kell a "múltban" kibírniuk - a Honda szerint ugyanis augusztusban a dátumok visszaállnak majd a helyes, 2022-es dátumra.

A mostani ráadásul nem az első alkalom, hogy a Honda autói hasonló dátumproblémákba futnak. A gyártó egyes járművei ugyanis már 2017 augusztusában és 2021 januárjában is hasonló dátumugrásokat hajtottak végre a múltba - akkor a GPS rendszer jól ismert ún. epoch-problémája miatt, illetve mert ezek megfelelő kezelésére a japán vállalat nem készítette fel autóit.