Az Európai Unió tagállamainak képviselői szerdán hivatalosan is elfogadták azt a javaslatot, ami a jövőben minden okostelefon, táblagép, digitális fényképezőgép, fejhallgató, hordozható hangszóró és videojáték-konzol számára egy egységes, szabványos csatlakozó, valamint egy ehhez kapcsolódó, szintén egységes töltő bevezetését írja elő. Az új irányelv célja annak biztosítása, hogy ne legyen többé szükség új töltő vásárlására, valahányszor egy fogyasztó új mobiltelefont vagy hasonló terméket vásárol, továbbá hogy valamennyi készüléket egyazon töltővel fel lehessen tölteni.

Az erre vonatkozó javaslatot az Európai Bizottság még múlt év őszén terjesztette elő az Európai Tanács számára, amelynek tagjai most jóváhagyták ezt. Ez alapján a javaslat az Európai Parlament elé kerülhet, ahol ha a képviselők megszavazzák, az összes tagállamban kötelező irányelvvé válhat majd.

A javaslat az egyik oldalon a fogyasztók kényelmének növekedését fogja eredményezni azáltal, hogy egységesíti a töltőinterfészeket és a gyorstöltési technológiát. Ugyanakkor következtében kevesebb, a töltők gyártásához, szállításához és ártalmatlanításához kapcsolódó elektronikai hulladék is fog keletkezni, mivel . a töltők értékesítése függetlenné válik az elektronikus eszközök értékesítésétől, így tehát új eszköz vásárlásakor nem feltétlenül fogunk töltőt is kapni hozzá.

Ez utóbbi gyakorlatot (ti. a töltők mellőzését) egyébként az elmúlt másfél év során már több gyártó is bevezette, de egyes, gyümölcsökről elnevezett gyártók mindeddig nem voltak hajlandók saját, egyedi csatlakozóik használatáról lemondani. Az új szabályozás számukra is kötelezővé fogja tenni a szabványos USB-C csatlakozás használatát, ami alól nem tudnak majd mondvacsinált kifogásokkal kibújni.