A Samsung állítólag vizsgálatot indított egy olyan jelentés nyomán, ami azt állítja: a cég Galaxy telefonjai számos alkalmazás teljesítményét korlátozzák, belassítva azok működését a készülékeken. A felelős állítólag az ezekre a gyártó által telepített a Game Optimizing Service (azaz Játékoptimalizáló Szolgálatás) nevű program, ami azonban több ezer app működését is belassítja - köztük sok olyanét is, amiknek nyilvánvalóan semmi közük nincs a játékokhoz, mint pl. a Netflix, a TikTok vagy a Microsoft Office.

Az akku kímélése lehet a cél

A lassítás hátterében a jelentés szerint vélhetően a készülékek akkumulátorának kímélése áll, amiben az extrém processzorterhelés nem csak idő előtt lemerülést, de egyben gyors öregedést is okozhat. Az érdekesség ugyanakkor, hogy a GOS nem lassítja be az olyan benchmark alkalmazásokat, mint pl. a 3DMark, a GeekBench 5 vagy a PCMark, annak ellenére, hogy ezek szinte minden másik alkalmazásnál nagyobb terhelést okoznak - de amikből ugyanakkor azonnal nyilvánvalóvá válna a lassítás ténye is.

A lassítás a mérések szerint állítólag felére is csökkentheti a készülékek teljesítményétA lassítás a mérések szerint állítólag felére is csökkentheti a készülékek teljesítményét

A lassítást eredeileg koreai felhasználók vették észre, akik felfedezésüket a Samsung fórumán osztották meg, ahol közzétették az eljárás által érintett mintegy 10.000 alkalmazás listáját is. A szálak azóta "felrobbantak", és a bennük közölt megfigyeléseket számos további felhasználó erősítette meg. Legtöbbjük azt fájlalja, hogy bár sok pénzt fizettek a készülékekért és azok gyors processzoráért, amit azonban a Samsung a jelek szerint nem enged kihasználni számukra - így gyakorlatilag olyan, mintha egy jóval olcsóbb telefont vettek volna.

Akár a teljesítmény fele is elveszhet

Az egyik felhasználó egyébként átverte a szabályozást azzal, hogy a népszerű 3DMark benchmark alkalmazást átnevezte egy olyan programmal azonos nevűre, ami szerepel a tiltólistán. Az átnevezés után a 3DMark az eredeti pontszám kevesebb mint felét (!!!) dobta csak ki eredményre, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak fele olyan gyorsan futott a készüléken, mintha az nem fogta volna direkt vissza a teljesítményét.

A GOS alkalmazás nem minden Galaxy készüléken található meg a jelek szerint: az S20 FE, az S10E-n vagy az S22 Plus-on állítólag nincs ott, de pl. a Galaxy S21 Plus-on megtalálható. Ráadásul amelyiken ott van, azon nem is lehet letiltani működését - tehát a lassítást a felhasználók nem tudják kikapcsolni -, amelyiken pedig nincs, arra nem is lehet feltelepíteni, bár maga a program a Galaxy Store-ból látszólag minden készülék számára elérhető.

Nem példa nélküli

Amennyiben kiderülne, hogy a Samsung valóban az akku élettartama növelésének céljával, illetve öregedésének elkerülése érdekében korlátozza készülékei teljesítményét, az nem lenne példa nélküli. Pl. a OnePlus a közelmúltban elismerte, hogy hasonló technikát alkalmaz telefonjain, de korábban az Apple-ről is kiderült, hogy direkt belassítja a régebbi iPhone-okat azért, hogy ne bukjon ki azokon, mennyire lecsökkent a bennük található akkumulátorok kapacitása.

Frissítés: A Samsung közölte, hogy egy frissítést fog kiadni, ami lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy szabályozzák a készülékek lassítását.