A Samsung a hét végén jó hírrel szolgált a Galaxy tulajdonosok számára, akik joggal lehetettek mérgesek a cégre egy, a napokban kiderült turpisság miatt. A dél-koreai gyártó ugyanis közölte: hamarosan ki fog adni egy frissítést telefonjaihoz, aminek segítségével meg lehet majd szüntetni azok lassítását, ami akár felére is csökkentheti a készülékek teljesítményét.

Mint korábban megírtuk: szemfüles felhasználók észrevették, hogy a Samsung egyes telefonjait egy olyan programmal szállítja gyárilag, ami bizonyos programok futtatása esetén mesterségesen belassítja azok működését. A több mint 10.000 program esetében aktivált leszabályozás miatt a mobilok teljesítménye a felére is visszaeshet, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy jóval olcsóbb készülékkel válnak egyenértékűvé ebből a szempontból.

A Samsung szerint a GOS nem is lassítja az alkalmazások működésétA Samsung szerint a GOS nem is lassítja az alkalmazások működését
A Samsung szerint nem is lassít

A Samsung a most, az ügy kapcsán kiadott közleményében azt állítja: "A Game Optimizing Service (GOS) célja, hogy segítse a játékalkalmazásokat nagyszerű teljesítmény elérésében, miközben hatékonyan kezeli az eszköz hőmérsékletét. A GOS nem kezeli a nem játékalkalmazások teljesítményét".

A cég ezzel gyakorlatilag vitatja a felhasználók azon megfigyelését, ami szerint pl. a TikTok vagy az Instragram működését is lassítja a programja - bár ezeket nem nevezte meg, és más részletekbe sem bocsátkozott a technológia működésével kapcsolatban.

Szabályozni lehet majd

Ugyanakkor a Samsung megígérte, hogy "hamarosan kiadunk egy szoftverfrissítést, ami lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy szabályozhassák a teljesítményt a játékalkalmazások futtatása közben". Ez vélhetően azt jelenti, hogy a készülékek tulajdonosai maguk tudják majd meghatározni, hogy mely programokat lassítson és miket nem a GOS - amire eddig egyáltalán nem volt lehetőségük.

A vállalat ugyanakkor azt nem árult el, hogy melyik telefonokhoz lesz majd elérhető ez a frissítés, és pontosan mikor lehet kiadására számítani.