A hét elején jó hír jött a kriptobányászok, de rossz a játékosok számára az Nvidia videókártyáival kapcsolatban. A NiceHash ugyanis bejelentette, hogy sikerült feltörnie a zöld-fehér gyártó adaptereibe beépített "Lite Hash Rate" (LHR) védelmet, aminek célja az volt, hogy akadályozza előbbiek a kriptobányászat céljaira történő hasznosítást.

A töréssel az Nvidia jelenleg piacon lévő, illetve hamarosan bejelentésre kerülő új kártyái is ismét vonzóvá válhatnak a kriptobányászok számára, akik így ismét elkezdhetik elkapkodni azokat a játékosok elől, illetve felverni a termékek árát a kiskereskedelemben. Ez azért különösen rossz hír a gamerek számára, hiszen az adapterek ára az elmúlt hónapokban jelentős mértékben visszaesett - amely trend azonban az új fejlemény tükrében talán megtörhet.

A NiceHash QuickMiner szoftvere a jelek szerint sikeresen kiiktatja az RTX 3080 Ti LHR védelmétA NiceHash QuickMiner szoftvere a jelek szerint sikeresen kiiktatja az RTX 3080 Ti LHR védelmét

Az Nvidia 2021 tavaszától kezdődően gyakorlatilag minden, játékra is alkalmas RTX 30-as sorozatú videókártyáját az LHR védelemmel szállította ki. A cég ezzel elsősorban profitját szerette volna növelni és kifejezetten bányászatra tervezett - jóval drágább - adapterei felé terelni a kriptofanatikusokat, kellemes mellékhatásként azonban csökkentette a keresletet hagyományos videókártyái iránt is, amik így könnyebben és olcsóbban megvásárolhatóvá váltak az ezekhez már évek óta nehezen hozzáférő játékosok számára.

A védelem töréséről már korábban is érkeztek hírek, ezek azonban erősen korlátozottnak, illetve hamis bizonyultak. A mostani esetben azonban úgy tűnik, hogy a törés valódi és minden RTX 30-as kártyán lehetővé teszi a limitáció kikerülését, beleértve az egyik legerősebb, RTX 3080 Ti adaptereket is.

Ez arra utal, hogy a NiceHash fejlesztőinek olyan módszert sikerült a védelem megkerülésére találniuk, amit az Nvidia nem fog tudni az architektúra alapvető átalakítása nélkül lezárni, és ami talán a hamarosan piacra kerülő RTX 40-es sorozatot is érinti majd.