Az Európai Parlament pénzügyi bizottsága csütörtökön jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutni az Európai Bizottsággal a kriptovaluták és kriptobefektetések használatát és ellenőrzését előíró új uniós szabályozásról. Utóbbi gyakorlatilag fel fogja számolni az egész EU területén az ezekkel operáló tranzakciók anonimitását, és a remények szerint meggátolja majd, hogy bűnözésre, adóelkerülésre és más illegális tevékenységekre lehessen azokat felhasználni.

Vége a vadnyugati viszonyoknak

Az új törvény hatálya kiterjed az olyan ismert kriptovaluták, mint pl. a Bitcoin és az Ether mellett , de az NFT-kre és más derivált termékekre is. Az új jogi keretrendszer többek között harmonizálja majd a szóban forgó eszközök piacát az Unión belül, garanciákat és biztonságot nyújt mind ezek kibocsátói, mind megvásárlói számára, és garantálja fogja, hogy ezekkel kapcsolatban is lehessen érvényesíteni a hagyományos fogyasztóvédelmi követeléseket.

Korlátozhatják majd a bányászatot is

Ugyanakkor a törvény előírja majd a nagy kriptoeszköz-szolgáltatóknak azt is, hogy hozzák nyilvánosságra energiafogyasztási mérlegüket, amiről folyamatosan jelentéseket kell majd leadniuk a megfelelő nemzeti hatóságoknak is. Utóbbi szabályozás célja nyilvánvalóan annak biztosítása, hogy a kriptovaluták ne veszélyeztethessék a globális klímaváltozás mérséklésére tett törekvéseket, de segíthetnek az energiapiaci árak letörésében is.

A törvény egy korábbi változata egyszerűen betiltotta volna a kriptobányászatot, ami azonban ebben a formában már nem került bele a most elfogadott változatba. Ugyanakkor a szóban forgó bejelentési kötelezettség révén hatékony eszközöket ad majd a nemzeti hatóságok kezébe ahhoz, hogy a rendkívül energiaintenzív kriptobányászati tevékenységeket korlátozzák vagy szükség esetén akár be is tiltsák a területükön.

Lőttek a kriptoátutalások anonimitásának is

Ráadásul megmaradt a korábbi tervezet azon eleme, ami kötelezővé teszi a küldő és a fogadó felek identitásának megállapítását és dokumentálását is a szolgáltatók számára, legyen szó bármilyen kis tranzakcióösszegről is. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem lehet majd pl. adót elkerülni azzal, hogy kriptovalutában számolnak el egymás között a partnerek, és a pénzmosás elleni klasszikus törvényeket és szabályozásokat is lehet majd érvényesíteni a kriptotranzakciókra is, ezáltal meggáltolva a illegális tevékenységek finanszírozását segítségükkel.

Szintén kötelezővé fogja tenni az új törvény az ún. stablecoinok létrehozói, illetve üzemeltetői számára egy tartalékfedezeti alap létrehozását és üzemeltetését kreálmányuk mögé, ami garantálni tudja, hogy az említett kriptoeszközök ne tudjanak kvázi bedőlni, és akár tömeges kimenekítés esetén is át lehessen váltani őket valamilyen hagyományos fizetőeszközre. Ezen kívül ennek révén utol lehet majd érni és meg lehet pénzügyileg is büntetni azokat a szolgáltatókat, akik nem kezelik megfelelően pl. a fogyasztóvédelmi panaszokat.

Később bővül a szabályozás

Az új törvény egyelőre átmeneti jellegű, ami adott esetben azt jelenti, hogy első körben csak a kriptotermékek egy viszonylag szűk, legproblémásabb körére koncentrál, de kilátásba helyezi a szabályok kiterjesztését más kripto-, illetve digitális termékekre is az elkövetkező évek során - nyilván attól függően, hogy a bűnözők és a csalók ezek után milyen irányban próbálnak majd elmozdulni a törvény kijátszásának céljával.