Úgy tűnik, hogy a kriptoösszeomlás ellenére visszatértek a videókártyák piacára az óriási felárak, amikkel nem is olyan régen árultak a szinte sehol sem kapható adaptereket. Hongkongban ugyanis felbukkant a hivatalos forgalmazás megkezdése előtt egy rakás az Nvidia új RTX 4090-es csúcskártyáiból, amiket másfélszeres áron lehet kapni ahhoz képest, mint amin egy hete bejelentette őket a gyártó.

Az Nvidia eredetileg 1600 dollárba határozta meg az új szuperkártya árát, ami forintban mintegy 680.000-et jelent. Ugyanakkor a jelentések szerint a Hongokban az idő előtt forgalomba került RTX 4090-ekért kb. 20.000 hongkongi dollárt, azaz 1 millió forintnál is többet kérnek - tehát mintegy 50%-kal többet, mint amennyi a hivatalos ajánlott fogyasztói ár lenne.

Brutális felárral lehet az új Nvidia GeForce RTX 4090 szuperkártyákat megvenniBrutális felárral lehet az új Nvidia GeForce RTX 4090 szuperkártyákat megvenni

A magas árban persze az is benne van, hogy a vásárlók mintegy két héttel a hivatalos forgalmazás megkezdése előtt juthatnak a kártyákhoz. A másik oldalon az ennyire magas, 50%-os felár előrevetíti azt, hogy itt bizony az induláskor is vélhetően jóval magasabb számok fognak szerepelni a boltokban az új adapterek árcímkéin, mint amiket az Nvidia korábban ajánlott fogyasztói árként megállapított.

Apró irónia egyébként a történetben, hogy azok, akik már most befizetnek az említett brutális felár mellett egy RTX 4090-esre, valójában nem igazán tudják majd azt kihasználni a hivatalos forgalmazás megkezdéséig. Az Nvidia ugyanis még nem adott ki olyan verziót meghajtócsomagjából, ami tartalmazna drivereket ezekhez is - ezek hiányában pedig ha működnek is a kártyák, valószínűleg csak erősen csökkent teljesítménnyel teszik ezt.