Az Intel kedden, Innovation nevű rendezvényen - a vártaknak megfelelően - hivatalosan is lerántotta a leplet legújabb, a sorban 13. generációs Core processzorcsaládjáról. A kaliforniai chipgyártó kezdetnek hat modellt mutatott be, amik közül a legerősebb 24 magot tartalmaz és akár 5.8 GHz-es sebességen is tud pörögni.

Az új processzorcsalád nagy előnye, hogy használatához nem szükséges új alaplapot venni, hanem az előző generációs lapkákhoz szánt, Intel 600-as vagy 700-as sorozatú lapkakészletekkel szerelt alaplapokban is tudnak működik. Ezzel összefüggésben az új DDR5 mellett az egyelőre még némileg olcsóbb DDR4-es memóriákkal is lehet párosítani őket (az alaplap kialakításának függvényében).

Az új Core processzorok legnagyobb erőssége mégis azonban ára, ami jelentősen alacsony szinten helyezkedik el, mint ahol az Inteltől megszokhattuk - nyilvánvalóan az AMD legújabb Ryzen processzorai által teremtett igen komoly konkurenciának köszönhetően.

Az Intel 13. generációs Core processzorcsaládja első hat modelljének paramétereiAz Intel 13. generációs Core processzorcsaládja első hat modelljének paraméterei

Ennek köszönhetően a leggyengébb - de még így is erős, 14 maggal érkező és akár 5.1 GHz-en üzemelni is képes - Core i5-13600 KF modellt már 294 dollárért (126 ezer forintért) meg lehet kapni, de a legerősebb - 24 magos, 5.8 GHz-es - modellért, az i9-13900K-ért sem kell 589 dollárnál (253 ezer forintnál) többet fizetni.