Az ESA a napokban egy olyan, a James Webb űrteleszkóp által készített fotót hozott nyilvánosságra, ami alapjaiban írhatja át azt, amit az Univerzumunk történetéről és kezdeti szakaszáról gondolunk. Az új képen ugyanis minden eddig ismertnél korábban, az ősrobbanás után alig 100 millió évvel keletkezett galaxisokat lehet látni.

Ha mindez nem lenne elég, a galaxisok sokkal fényesebbek is annál, mint amit a tudósok ennyire korán keletkezett ilyen formációktól vártak volna. "Ezzel egy teljesen új fejezet kezdődik a csillagászatban. Olyan ez, mint egy régészeti ásatás, amikor hirtelen találsz egy elveszett várost vagy valamit, amiről eddig nem tudtál. Egyszerűen megdöbbentő", kommentálta a felfedezést Paola Santini, az ESA egyik kutatója.

A James Webb képén minden korábbinál régebbi, a Big Bang után alig 100 millió évvel keletkezett galaxisok láthatókA James Webb képén minden korábbinál régebbi, a Big Bang után alig 100 millió évvel keletkezett galaxisok láthatók

A nagy meglepetés az, hogy mindkét megfigyelt galaxis sokkal fényesebb, mint azt a kutatók gondolták volna. Többek között ennek is köszönhető, hogy már viszonylag korán, a Webb éles üzemének megkezdését követően pár napban sikerült észlelni őket. Utóbbi egyben ugyanakkor azt is jelenti, hogy még ennél is régebbi - csak halványabb - galaxisok is rejtőzhetnek az űr mélyén, amiket a Webb csak hosszabb idő alatt tud majd észrevenni.

"Sikerült valami elképesztően lenyűgözőre bukkannunk. Ezeknek a galaxisoknak mindössze alig 100 millió évvel az ősrobbanás után kellett elkezdeniük összeállniuk. Senki sem számított arra, hogy [az Univerzum] sötét kora ilyen korán véget érhetett", mondta Garth Illingworth, egy másik kutató is.

A csillagászok a mostani felfedezésből arra következtetnek, hogy az Univerzum első galaxisainak tömege sokkal nagyobb lehetett, mint eddig gondolták, és a vártnál sokkal több csillagot tartalmazhattak. Egy másik lehetőséget, hogy az akkor keletkezett csillagok teljesen más jellegűek voltak, mint később létrejött társaik - és emiatt sokkal fényesebben világíthattak.

Azt, hogy melyik eset áll fenn, illetve mi lehet a jelenség hátterében, a Webb további képei tisztázhatják majd.