A NASA hétfőn bejelentette, hogy Orion űrhajója sikeresen elérkezett a Holdhoz. Az Orion még a múlt héten szállt fel a NASA Space Launch System (SLS) rakétájának segítségével és indult el a Hold felé, ahol utoljára fél évszáddal ezelőtt járt ember szállítására is alkalmas jármű. Bár ezúttal az Orion fedélzetén valódi emberi legénység helyett csak egy bábu van, a lépés így is történelmi, hiszen az ember a Holdra visszatérésének és az űr meghódítása egy új szakaszának kezdetét jelöli ki.

Az Orion útja során számos problémával szembesült, aminek során többek között meghibásodott repülésirányító elektronikája egyik RAM modulja, valamint az előbbit ellátó energiarendszer is. Bár az ilyen problémák nem példa nélküliek az olyan rendkívül összetett járműveknél, mint az Orion is, nem véletlen, hogy a NASA nem élő legénységgel, hanem csak egy bábuval küldte fel az űrhajót, hogy biztonságos körülmények között tesztelhesse az új konstrukció esetleges gyengeségeit.

Az Orion jelenleg egy olyan pályán tartózkodik a Hold körül, amin 16 nap alatt kerüli meg azt. Miután leírt egy teljes kört égi kísérőnk körül, az űrhajtó egy pályamódosító manővert fog végrehajtani, és újból elindul majd a Föld felé. Ide - egészen pontosan a Csendes-óceán egy, lakott területektől távol első pontjára - a tervek szerint december 11-én fog visszaérkezni.

Bár az Orion jelenlegi útjának elsődleges célja a pálya és maga az űrhajó tesztelése, annak során nyilvánvalóan rengeteg új adattal és felvétellel fogja gazdagítani ismereteinket a Holdról és a Föld közvetlen környezetéről is, többek között olyan részeit is feltérképezve előbbinek, ahol korábban az Apollo programok űrhajósai nem jártak.