A Microsoft a jelek szerint egy új állapotjelző ikonnal bővíti a Windows 11 által a tálca értesítési területén megjelenített jelzések körét. A rendszer legújabb előzetese ugyanis már jelzi azt is itt, ha a felhasználó egy élő VPN (Virtual Private Network) kapcsolaton át netezik.

Az új ikon a már régebb óta meglévő, az internetre kapcsolódást jelző ikon felett jelenik meg, annak bal felső sarkában. Ha itt feltűnik egy kék kis pajzs kulcslyukkal a közepén, az azt jelöli, hogy a felhasználó a világméretű hálózatot - illetve potenciálisan egy távoli intranetet - VPN kapcsolaton át fér hozzá. Az ikon ugyanakkor csak a Windows beépített kliensének használata esetén működik - tehát ha valaki harmadik féltől származó VPN alkalmazást használ, akkor nem lát majd a fejlesztésből semmit.

Az újítás elsősorban azok számára lehet fontos, akik otthonról, távmunkában dolgoznak be - ők ugyanis igen gyakran ezt a céges hálózatra VPN-en keresztül bejelentkezés révén teszik meg. Ugyanakkor VPN-eket ettől függetlenül magánszemélyek is használhatnak néha, pl. hálózati kommunikációjuk titkosítására vagy földrajzi helyzetük látszólagos megváltoztatására.