Nagyon furcsa esemény szemtanúi lehettek a múlt hétvégén azok a nézők, akik kilátogattak egy, a Nyugat-Ausztráliai Perth városában a közelgő ünnepek alkalmából rendezett drónfényjátékra. Itt ugyanis egyszer csak tömegével kezdtek el hullani a levegőből a repülő szerkezetek, és zuhantak bele a Swan folyóba, ami felett korábban lebegtek.

Bár a fényjátékot szervező Drone Sky Show vezetőjének elmondása szerint gyakorlatilag minden hasonló eseménynél elvesztenek pár drónt hasonló módon, arra még nem volt példa, hogy ennyire sok gépet veszítsenek el egyszerre. A mostani incidensben ugyanis a használt 500 drónból mintegy 50 darab, azaz kb. minden tizedik lezuhant, ami kiemelkedően magas aránynak számít.

Azt, hogy pontosan mi állhat a furcsa drónhullás mögött, a szervezők sem tudták biztosan megmondani, de valószínűsítik, hogy erős légáramlatok lökhették egymáshoz a gépeket, amik sebesen pörgő rotorjaikkal így kölcsönösen tehették röpképtelenné egymást. Ráadásul a drónok gyakorlatilag mindegyike a folyóba zuhant le, ahonnan esély sem volt megmenteni őket vagy legalább épen maradt darabjaikat újrahasznosítani egy későbbi műsorban.

Szerencsére a nézők nem voltak veszélyben a baleset miatt, mert a drónok mintegy 120 méterre tőlük repültek, így leesésükkel nem veszélyeztették a nézelődők testi épségét.