Elon Musk ma ismét meggondolta magát a Twitter pipáinak ügyében, amiben két hét óta folyamatosan, majdnem napi szinten ad hoc változtatásokkal áll elő. A legújabb ötlete szerint egyelőre egyáltalán nem fogja bevezetni annak megszerzésének lehetőségét - már pénzért sem.

A Twitter pipái eredetileg, a Musk általi megvásárlás előtt a hírek személyek valódi, ellenőrzött fiókjait jelölték, hogy azokat meg lehessen különböztetni a rengeteg hamis fióktól, amiben idegenek adják ki magukat az illetőknek. A dolog jól is működött hosszú éveken át - de most, amint átvette a Twitter irányítását, első lépése volt, hogy tönkretette azt.

A milliárdos ugyanis először közölte, hogy megszünteti a pipálási rendszer, majd pár nappal később azt, hogy bárki megkaphatja majd azt. Aztán ismét pár napra rá Musk finomított, hogy a pipa akkor fog járni, ha 20, illetve 8 dollárt fizetnek érte havonta az emberek. Ezzel ugyanakkor eltörölte a pipa ellenőrző mivoltát is, mert azt innentől bárki megvehette volna.

Aztán, miután rámutattak arra, ami végtelen bölcsességében nem gondolt, hogy ezzel teljes káoszt okoz majd abban, hogy a pipa valóban hiteles vagy havi 8 dollárt fizető fiókokat jelöl -e, Musk kitalálta, hogy akkor legyen két pipa: kék a fizetős fiókoknak (mert az egyszer kimondott blődséget ugye visszaszívni nem lehet), az ellenőrzött fiókokat pedig egy szürke pipa és az "official" ("hivatalos") címke jelöli majd.

Persze, Musklandban ez az ötlet sem élt sokáig, mert egy nap után először Musk visszavonta a hivatalos pipák rendszerét, majd újabb pár nap után ismét elkezdtek megjelenni azok. Most azonban a Tesla-vezér közölte, teljesen leállítja a pipás programot, határozatlan időre - azaz, a dologból mégsem lesz semmi.

Musk a döntést azzal indokolta, amit az első pillanattól is mindenki előre látott rajta kívül: azzal, hogy a fizetett pipák totális káoszt okoznak a felhasználók körében, akik ezek után ellenőrzöttnek gondolják majd a valójában hamis, de havi 8 dollárt fizető fiókokat is.

Szóval egyelőre ennyi a történet. Mi már kíváncsian várjuk a hét második felét, amikorra Musk egészen biztosan valami új ötlettel áll majd elő a pipák ügyében. Erről csak egyet tudhatunk biztosan: nem az eredeti, jól működő rendszer visszaállítása lesz majd, hiszen az kizárt, mert azzal Musk beismerné, hogy ezt a dolgot is eltolta.