A fekete pénteki és karácsonyi bevásárlási lázban az emberek a jelek szerint még annál is kevésbé képesek józan ésszel gondolkodni, mint egyébként, és bedőlnek a legnyilvánvalóbb átveréseknek is. Mással nehéz magyarázni, hogy hogyan válhatott kategóriájában az Amazon legnagyobb számban termévé egy kamu 16 TB-os "SSD merevlemez", amiért mindössze 110 dollárt kérnek az eladók.

Bár az ár már önmagában is egyértelművé teszi, hogy a szokásos kamukapacitásos SSD-s átverésről van szó a már nevében is furcsa "16 terabájtos külső SSD merevlemez" esetében, de ráadásul a felhasználói visszajelzések is kevés kétséget hagynak efelelől. Itt ugyanis minden negyedik felhasználó (25%) a legalacsonyabb, 1 pontos értékelést adta a termékre - ami azonban a jelek szerint társaikat nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is benevezzenek a "túl olcsó, hogy igaz legyen" ajánlatra.

16 terabájtos SSD mindössze 43 ezer forintért? Ez nyilvánvalóan nem lehet igaz.16 terabájtos SSD mindössze 43 ezer forintért? Ez nyilvánvalóan nem lehet igaz.

Ráadásul a meghajtóról az eladója azt állítja, hogy az Mac-en is használható, viszont a felhasználói visszajelzések szerint erről szó sincs, és az Apple gépei fel sem ismerik az egységet. Persze mindez a legkisebb hibája lenne a terméknek, amivel a legnagyobb baj, hogy (ahogy azt szintén számos vásárlói visszajelzés megjegyzi) egy idő után belassul és elkezdi az addig az egységet probléma nélkül kezelő gép nem felismerni, illetve elvesznek az adatok róla - amik mind tipikus jelei a hamis kapacitást jelentő háttértárolóknak.

Ezekben valójában egy, a hirdetettnél sokkal kisebb kapacitású tárolóchip található meg, amit azonban úgy manipulálnak, hogy a számítógép, amire rákötik, sokkal nagyobbnak lássa azt. Így a felhasználó eredetileg azt hiheti, hogy egy kiváló üzletet kötött és valóban egy pl. adott esetben 16 terabájtos SSD-t vett (hiszen a Windows pl. ekkoraként jelenti a meghajtót) - és csak akkor jön rá, hogy átverték, amikor már kifutott az üzlettől elállási, illetve visszaküldési időből.

Ez a karácsonyi időszakban még problémásabb, hiszen ilyenkor az emberek gyakran hónapokkal előre megvásárolják az ajándékokat - így pláne csak jó későn derül ki, hogy a termék nem működik. Ráadásul akit megajándékoztak, az talán udvariasságból nem is fogja jelezni a problémát az ajándékozónak - ő maga pedig nem feltétlenül küldheti vissza a terméket.

Adott esetben jó hír, hogy az Amazon és számos más kereskedő a november 1 után vásárolt ajándékok visszaküldését január 31-ig lehetővé teszi, ami azonban csak részlegesen oldja meg a problémát. A kamu 16 TB-os SSD-re írt adatok elvesztésén ugyanis ez nem segít - és lehet, hogy pl. éppen a pótolhatatlan karácsonyi fotók válnak emiatt végleg a digitális enyészet áldozatává.

Emiatt adattárolók esetében különösen érdemes odafigyelni, hogy csak megbízható helyről vásároljuk meg őket, lehetőleg belföldről, és reális áron. Adott esetben a fent említett 110 dollárért, azaz, 43 ezer forintért jelenleg külső SSD-t a legtöbb gyártótól maximum 1 terabájt kapacitásban kaphatunk meg, még fekete pénteki akcióban is - így ha ennél nagyobbnak hirdetett meghajtóval találkozunk ennyi pénzért vagy kevesebbért, inkább gyanakodjunk!