Amikor több, mint egy évvel ezelőtt megírtuk, hogy az Intel a jövőben egyes processzorait a jövőben visszabutítva fogja eladni, és plusz pénzt fog kérni az azokban egyébként eleve ott lévő funkciók feloldásért, még nem lehetett tudni, hogy pontosan mely képességekért kell majd pluszban fizetni a cégnek. A héten azonban felbukkant a chipgyártó honlapján egy új oldal, amin úgy tűnik elkezdte részletezni a chipjeiben.

Ezek szerint az Intel olyan alapvető, az eddig kiadott processzoraiban kvázi "ingyen" használható funkciókat is fizetősség kíván tenni, mint pl. a Software Guard Extensions (SGX), ami adatok biztonságos feldolgozására ad lehetőséget azokban. Ezen kívül ugyanakkor számos más funkció használata is csak akkor lesz lehetséges az egyébként azokra már megvásárlásuk pillanatában képes chipekben, ha ezekért plusz összeget fizetnek ki a processzorok vásárlói a gyártónak.

Ezek között ott lesz az Intel Quick Assist Technology, Dynamic Load Balancer és Streaming Accelerator technológiája, de az In-Memory Analytics Accelerator is a pluszban-fizetős funkciók listáját fogja gazdagítani a jövőben. Sajnos az Intel honlapjáról az nem derül ki, hogy ezek elérhetővé tételéért a processzorokon mennyit kell majd fizetni, illetve, hogy a cég csak egyszer kéreti majd a kasszához a vásárlókat, vagy azoknak esetleg mondjuk évente újra és újra meg kell venniük a funkciókat.

Szintén kérdés, hogy ha a processzorokat eladják vagy átrakják egy másik gépbe, akkor vándorolnak -e majd azokkal a pluszban megvásárolt funkciók, vagy azok ilyen esetekben kvázi elvesznek, és újra meg kell -e majd venni őket, sokszor így gyakorlatilag duplán vagy triplán fizetve ugyanazért a chipgyártónak.

Az egyetlen jó hír a dologgal kapcsolatban - legalábbis az otthoni felhasználók számára -, hogy az újítások egyelőre csak a vállalati, adatközponti felhasználókat sújtja majd, hiszen az Intel - első körben - csak Xeon processzoraiban vezeti be az újítást. Ugyanakkor nem kell sok képzelet annak meglátásához, hogy amennyiben a program sikeresnek bizonyul, a gyártó esetleg bepróbálkozhat a plusz fizetős funkciók kínálásával az otthoni, asztali gépekbe vagy akár laptopokba szánt chipjei esetében is.