Az amerikai John Hopkins University munkatársai a napokban egy olyan új weboldalt indítottak útjára, ami lehetővé teszi bárki számára, hogy felfedezze az általunk ismert egész Világegyetemet, mindössze otthoni számítógépe előtt ülve. A The Map of The Universe (azaz, Az Univerzum Térképe) oldalon szó szerint át lehet görgetni az egész Világegyetemen, a Földről kiindulva egészen a látható univerzum határáig.

Az ennek során megjelenített interaktív térképen több mint 200.000 feltérképezett galaxis valódi helyét és valódi - látszólagos - színét láthatjuk, de mindegyiket csak egy-egy apró képpont formájában. A térkép mellett ráadásul részleges magyarázatok is megjelennek arról, hogy az adott régióban elsősorban milyen jellegű galaxisok láthatók, illetve, hogy azok színe miért éppen az, ami.

A Map of The Universe lehetővé teszi az átgörgetést az egész Világegyetemen, a Földtől az ismert univerzum határáigA Map of The Universe lehetővé teszi az átgörgetést az egész Világegyetemen, a Földtől az ismert univerzum határáig

A teljes térkép áttekintése után vélhetően mindenki legalább közelítő képet kap arról, hogy a Világegyetem milyen elképesztően nagy hely is - még akkor is, ha csak a galaxisokat jelöljük meg benne. Utóbbiak persze maguk is egyenként is emberi ésszel felfoghatatlan kiterjedéssel bíró és csillagok százmilliárdjait magukban foglaló képződmények.

A The Map of The Universe-t egyébként a Sloan Digital Sky Survey nevű projekt adatai alapján hozták létre, ami az elmúlt két évtizedben térképezte fel a világegyetemet, illetve az abban látható galaxisokat és kvazárokat egy, Mexikóban található űrteleszkóp segítségével.