A Microsoft a héten hivatalos blogjában is bejelentette a PC Fórum által már napokkal korábban megírt hírt, ami szerint kiléptette a béta fázisból Linux alkalmazások Windows-on futtatását lehetővé tevő alrendszerét. A Windows Subsystem for Linux (WSL) második generációjának most megjelent 1.0-s verziója ráadásul egy komoly fejlesztést is hoz a Windows 10-re - mostantól ugyanis ezen is lehetővé teszi a parancssori mellett a grafikus felületet használó programok futtatását is.

A Microsoft az 1.0-s verzió kiadásával együtt változtat a WSL terjesztési modelljén is: az ugyanis mostantól a Microsoft Store-ból lesz letölthető és frissíthető. Eddig ugyanis az alrendszer (illetve annak első generációs változata) a Windows 10 szerves részét képezte, és csak annak frissítésével együtt frissült maga is. Az új modellben azonban sokkal egyszerűbb lesz javításokat és fejlesztéseket kiadni hozzá az alaprendszer frissítésétől függetlenül is.

A Windows Subsytem for Linux segítségével Windows-on is lehet futtatni több különböző Linux disztribúciót isA Windows Subsytem for Linux segítségével Windows-on is lehet futtatni több különböző Linux disztribúciót is

A wsl.exe --install parancs is mostantól innen fogja felrakni a WSL2 alrendszert, nem pedig a Windows komponensei között kapcsolja be a rendszerben épített WSL1-t. Utóbbi egyébként a WSL régebbi, első generációs változata, amit ugyan továbbra is be lehet kapcsolni majd, de ezen a Microsoft fejlesztéseket már nem fog végezni, csak bugjavításokra lehet majd számítani.

Az új, második generációs Windows Subsystem for Linux 1.0-t a Windows 10-re a 21H1-től kezdve bármelyik kiadásra fel lehet rakni, de csak akkor ha az idén novemberi havi frissítőcsomag is telepítésre került már azokra.