Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa csütörtökön sem hagyta a net népét teljesen átgondolatlanul meghozott döntés nélkül. A vezér ugyanis bejelentette, hogy kvázi amnesztiát hirdet, és visszaenged a mikroblogging-szolgáltatásra minden olyan felhasználót, akiket korábban kitiltottak onnan.

Akárcsak a korábbi, személyesen Donald Trumpot érintő - ás az újabb lépés tükrében persze teljesen értelmetlen - tiltás-feloldás esetében, Musk ebben az esetben azt követően jelentette be a döntést (ami így igazából nem is tekinthető az ő döntésének), hogy követőit megkérdezte arról, tegye -e meg ezt vagy sem.

Ugyanakkor míg Trump esetében szinte ugyanannyian szavaztak a lépés mellett, mint ellen, a mostani szavazás eredménye jóval egyértelműbb volt. Azoknak ugyanis, akik látták egyáltalán a szavazást és voksoltak is rajta, közel három negyede volt az amnesztia kihirdetése ellen, és csak negyedük gondolta úgy, hogy nem kellene visszaengedni azokat a közösségi platformra, akiket korábban egyszer már a szabályok súlyos megsértése miatt kitiltottak onnan.

Musk ugyanakkor hagyott magának egy kiskaput arra, hogy mégse mindenkit engedjen vissza a Twitterre. Az amnesztia ugyanis nem vonatkozik azokra, akik "megszegték a törvényt" (kérdés, hogy melyik törvényt, mikor hatályosat, és főleg melyik ország törvényét), illetve, akik "szörnyű spammelést" követtek el (ami aztán végképp' szubjektív megítélése tárgya, hogy ti. mi minősül annak).

A korábban kitiltottak hétfőtől remélhetik, hogy újra posztolhatnak a Twitterre - ha csak Musk nem gondolja úgy, hogy ők a fent említett, kivételt képező kategóriába tartoznak, vagy ismét meg nem gondolja magát a tiltások ügyében, ahogy azt a pipa esetében eddig már legalább öt alkalommal megtette.