Elon Musk, a Tesla elnöke csütörtökön bejelentette, hogy feloldanak minden korábbi korlátozást a cég autóiban azok "teljes önvezetés" (Full Self-Driving, FSD) technológiájával kapcsolatban. Így mostantól bármelyik amerikai Tesla-ban be lehet majd kapcsolni a - nevével ellentétben - valójában az önálló vezetés képességével az autókat fel nem vértező technológiát, amelyik árában korábban azt tulajdonosa kifizette.

Musk és a Tesla hosszú évek óta ígérik az FSD elérhetővé tételét, és 5-15.000 dollárt (2-6 millió forintot) kértek pluszban a Tesla-k árában azért a vásárlóktól, hogy úgymond felkészítsék az autókat arra, hogy egyszer majd képesek legyenek erre is. Bár az önálló vezetésre az autók továbbra sem lettek alkalmasak, de végre a mostani lépéssel mindenki, aki fizetett korábban ezért, kap valamit az FSD felárért cserébe.

A dolog apró (?) szépséghibája, hogy az FSD továbbra is béta címkével rendelkezik, azaz, még csak stabil állapotúnak sem nyilvánította azt a Tesla. Erre egyébként a funkció engedélyezésekor fel is hívja a figyelmet az autó, és csak akkor hajlandó ténylegesen is aktiválni azt, ha a felhasználó elfogadja, hogy a Tesla semmilyen felelősséget vállal a rendszer működéséért, és hogy minden felelősség a vezetőt terheli.

Utóbbinak amúgy a rendszert nem szabad felügyelet nélkül hagynia, tehát a sofőrnek továbbra is figyelnie kell, hogy az úgymond "önvezető" Tesla mit csinál, és késznek kell lennie az autó vezetésének azonnali átvételére bármikor, amikor az FSD hibázik, vagy ha a rendszer egyszerűen csak "feldobja a kezeit", és azt mondja, hogy ő nem tudja mit kell itt csinálni, és úgymondja visszaadja az irányítást a sofőrnek, az ezen a ponton potenciálisan a szakadék vagy egy szembejövő jármű felé száguló autóban.