Egy délkoreai Internet-szolgáltató hétfő reggel dollármilliós nagyságrendű kártérítési pert kezdett az amerikai Microsoft szoftvergyártó ellen. A Daum Communications által indított per a Microsoft-tal szemben kezdeményezett, nagy vihart kavaró eljárások sorozatának legújabb tagja lehet.

Délkorea legnagyobb Internet-portálja a Microsoft-ot és annak koreai leányvállalatát tisztességtelen piaci magatartással vádolja. A Windows XP operációs rendszerbe integrált MSN Messager azonnali üzenetküldő program a felhasználót megfosztja a szabad választás lehetőségétől, véli a Daum egy Szöulban közzétett peranyag-ismertetőben. A Szöuli Körzeti Bíróságra beadott periratban a portál üzemeltetője 10 milliárd Won (mintegy 7,2 milliárd euró) kártérítést követel a redmondi óriástól.

"A Microsoft meggátolja a szabad termékválasztás lehetőségét, amennyiben a szoftverpiacon elért vezető státuszával visszaél" - így az irat. A Daum az amerikai szoftvergyártó legnagyobb piaci konkurrense az azonnali üzenetküldés ágazatában, melynek termékei segítségével az Internet felhasználói ingyenes, közvetlen szöveges üzenetváltásra képesek.

A Daum vádirata alig 3 héttel azután nyert nyilvánosságot, hogy a Microsoft ellen az Európai Bizottság egy rekordösszegű, 497 millió EUR értékű bírságot szabott ki annak kartelljogi szabálysértése miatt. A lapunkon már említést nyert pernek indoka a Windows operációs rendszerbe integrált , hasonlóképpen a versenyhelyzettel visszaélő Windows Media Player alkalmazás volt.