Ahogy azt oldalunkon már korábban előre jeleztük, az Nvidia a texasi QuakeCon 2004 konferencián bemutatta GeForce 6 architektúrára épülő lapkasorozatának legújabb tagjait. Az új GeForce-6600 és 6600-GT kártyák a gyártó ígérete szerint a nagy testvér 6800-as technológiáját hozzák el a hétköznapi fogyasztók számára is elérhető áron az asztali rendszerekbe.

GeForce 6600 és 6600GT

A DirectX 9.0 Shader Model 3.0 bővítései támogató chipek mindegyike natív PCI-Expressz támogatással rendelkezik, a gazdakártyákra szerelt memóriákat - amelyból az alapváltozatra 128 MB, a GT-re pedig 256 MB került - pedig egy 128-bites sínen keresztül érik el. A GT modell GDDR-3 szabványt is teljesítő memóriái egyébként 2 ns-os elérési idővel rendelkeznek, ami kb. 1 GHz-es effektív ütemjelnek felel meg.

A 0,11 mikronos technológiával készülő lapkák mindegyikében 8 pixelsor (pipeline) gondoskodik a kép minél gyorsabb előállításáról, a GT-variánsok SLI interfészen keresztül azonban össze is kapcsolhatók, amely esetben megoszvta a feladatokat egymás között tovább növelhetik a rendszer grafikus összteljesítményét.

Az Nvidia állítása szerint az új 6600-as lapkák szeptember végétől lesznek kaphatóak, de már eddig is több, mint egy tucat gyártó jelentette be, hogy hamarosan az új chipekre épülő kártyákat mutat be. Az alapváltozatra épülő kártyák ára 150, a GT-s verzióké 200 dollárról indul majd.