Egy a hálózatra kötött, foltozatlan Windows PC átlagosan 20 percig sem képes vírus- és behatolásmentes maradni - derül ki a SANS Intézet Internet Storm Center-ének (ISC) egy felméréséből. Az internetes fenyegetések vizsgálatával foglalkozó csoport kutatói erre a következtetésre egy adott IP címre érkező behatolási kísérletek monitorozása alapján jutottak.

A tesztekben érzékelt támadási kísérletek legtöbbjét továbbterjedni próbáló féregprogramok okozták, amelyek általában valamely véletlen minta alapján szemelik ki potenciális áldozataikat. Egy nem megfelelően foltozott operációs rendszer pedig könnyűszerrel áldozatául esik az ilyen jellegű támadási kísérleteknek, amely között a kutatók mérései szerint egy-egy konkrét PC esetében alig 16 perc tellik el átlagosan.

Ez az igen rövid átlagos "túlélési" időtartam azért kellemetlen, mert ennyi idő alatt a legtöbb Windows PC-n képtelenség a kritikus javításokat letölteni és telepíteni. Így a friss installációk - ha nem védi őket tűzfal - már az előtt fertőzötté válhatnak, hogy tulajdonosaik ténylegesen használatba vennék őket.

"A legfőbb probléma, hogy a kritikus frissítések letöltéséhez szükséges idő jóval nagyobb, mint a túlélési időtartam", hívja fel a figyelmet az ISC. A tavaly nyáron elvégzett hasonló tesztekben egyébként még átlagosan 40 perce volt a Windows-os PC-knek, míg egy potenciálisan sikeres behatolási kísérlet áldozataivá váltak.

A vírusprogramok számának és a PC-k sávszélességének növekedésével párhuzamosan egyre inkább romló helyzeten jelentős mértékben csak a az SP2-t integrálva tartalmazó Windows XP telepítőkészletek megjelenése javíthat majd. A tűzfalat már alapértelmezésben, a telepítés ideje alatt is aktiváló Windows XP változatok a Microsoft tájékoztatása szerint október végétől jelennek meg majd az üzletekben.