[Clearswift] A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata, a MIMEsweeper gyártója, megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit. A kéretlen levelek tartalmát elemző felmérés szerint szeptemberben az egészségügyi szállítók hírneve jelentősen csorbult a tiltott gyógyszeripari ajánlatokat terjesztő spamek következtében.

Spam tartalmak megoszlása 2004 szeptemberébenSpam tartalmak megoszlása 2004 szeptemberében

A Clearswift legújabb Spam Indexe szerint a gyógyszeripari kéretlen levelek aránya 57,6%-ra növekedett. A Pfizer vállalat, a Viagra gyártója bejelentette, hogy törvényesen fellép a levélszemét-küldők ellen, mivel egy felmérés szerint a férfiak 25%-a a Pfizer céget tartotta felelősnek a Viagrával kapcsolatos levélszemétért.

A kéretlen levelek azonban nem csak a fogyasztók egészségére és a gyógyszeripari márkák hírnevére nézve károsak. Szeptemberben az online kiskereskedelemhez kapcsolódó csalások száma is nagymértékben megnövekedett, és ha ez a tendencia folytatódik, megrendülhet az emberek bizalma az online kereskedelemben, és komoly károkat szenvedhet a digitális gazdaság.

"A Pfizer precedenst teremtett azzal, hogy törvényes eszközökkel lépett fel a levélszemét-küldők ellen, azonban kicsi a valószínűsége annak, hogy más vállalatok is hadat üzennek a spam küldőknek" – mondta el Alyn Hockey, a Clearswift kutatási igazgatója. "Az ilyen tevékenységet folytató weboldalak perelése vagy a domainnevek lefoglalása durva lépés, de hosszú távon mindenképpen hasznos lehet. Addig is a kéretlen levelek elleni harc során fel kell használnunk a legfejlettebb technológiákat, és többszintű megközelítést kell kialakítanunk a tartalombiztonság területén." – tette hozzá Alyn Hockey.

A Clearswift ugyancsak szeptemberben kerekasztal beszélgetést szervezett a levélszemét-helyzetről. A beszélgetés résztvevői - többek között a Spamhaus, a Direct Marketing Association és a DTI - egyetértettek abban, hogy az oktatás és a törvényi eszközök alapvető fontosságúak ugyan, de ezek csak minimális mértékben szorítják vissza a kéretlen leveleket, és továbbra is a technológiai módszer a legjobb védekezés a levélszemét ellen.

A Spam Index felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték. A spamActive a MAILsweeper™ Business Suite II többszintű levélszemét-védelmének egyik fontos összetevője. A naponta nyolcszor frissített spamActive összegyűjti a kéretlen levelek jellemző kifejezéseit, tárgysorait, amelyek ezután automatikusan letölthetők az ügyfelek e-mail házirendjeinek frissítéséhez.