[Microsoft] Az International Data Corp. (IDC) legfrissebb elemzése szerint az információtechnológia a gazdaság egyik fő hajtóereje Európa, a Közel-Kelet és Afrika országaiban, és várhatóan a jövőben is az lesz. A tanulmány kimutatja, hogy hazánkban jelenleg kb. 36 000 ember dolgozik a Microsoft tevékenységéhez kapcsolódóan, ami azt jelenti, hogy az informatikai iparban dolgozóknak megközelítőleg a fele foglalkozik szoftverek belső vagy külső célra történő előállításával, terjesztésével vagy támogatásával.

A Microsoft Magyarország felvállalta a hazai informatikusok szakmai támogatását. A magyar leányvállalat egyik kiemelt célja ezen szakemberek munkájának a lehető legnagyobb mértékű elősegítése, számukra a megfelelő szakmai, és információs háttér biztosítása. E célkitűzésnek köszönhető, hogy az elmúlt évek során a Microsoft részvételével és támogatásával számos olyan fórum alakult, ahol az informatikai szakemberek összegyűjthetik a számukra fontos információkat, megvitathatják problémáikat, feltehetik kérdéseiket, vagy éppen letölthetik a számukra fontos frissítéseket, kiegészítőket. Ezek a fórumok az informatikai iparág fejlődésével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Több mint négy éve alakult meg Magyarországon a TechNetKlub, az informatikai szakemberek online találkozóhelye. A weboldalon a Microsoft termékekkel kapcsolatos kérdésekre, problémákra kaphatnak választ az érdeklődők. A TechNetKlub – mely mára már közel háromezer tagot számlál – az idők folyamán jelentős szaktudást halmozott fel, így az online információs bázis az informatikai közösség egyik fő információforrása lett. A Microsoft Magyarország felismerte e fórum jelentőségét, és szakmai és infrastrukturális támogatást nyújtva 2004. februárjában felkarolta az önszerveződő közösséget.

A TechNetKlub.hu internetes oldalán a közösség szakértői gyors és hatékony választ adnak bármilyen Microsoft-megoldással kapcsolatban felmerült szakmai kérdésre. A tagok egy webes fórumon, a www.technetklub.hu oldalon, és egy ehhez kapcsolódó levelezőlistán kommunikálnak egymással. Az egyes témacsoportoknak külön-külön felelősei vannak, akik a beérkezett kérdések szinte 100%-át 24 órán belül megválaszolják.

A Microsoft Magyarország 2003-ban úgy határozott, hogy felkarolja a Klub legtehetségesebb hozzászólóit, akik folyamatos szakmai továbbképzéseken vehetnek részt, meghívást kapnak külföldi előadásokra, és a Microsoft TechNet, háromezer példányban terjesztett szakújságban publikálhatnak. A kiemelt klubtagok jogosultak az Microsoft MVP (azaz Most Valuable Person) címének használatára is. A hazai MVP-k köre jelenleg 8 főből áll, amely a félévente esedékes jelölések révén bővül új tagokkal, ez év végére várhatóan 5 új MVP cím kerül kiosztásra.

A klub tagjainak lehetősége van a személyes tapasztalatcserére is a TechNet Lurdy-házban megrendezett előadásain. Az eseménysorozat évi 10-15 szakmai előadását körülbelül 500 fő követi figyelemmel minden egyes alkalommal. A 2004 őszi TechNet-előadások szeptemberben indultak újra, két hetes periódusokban év végéig összesen öt szemináriumra kerül sor. Az előadásokról, azok tematikájáról bővebb információ a www.microsoft.com/hun/technet/ címen található.

A Microsoft Magyarország a NetAcademia-val közösen 2001-ben létrehozta a MSDownload hazai letöltőszervert, amelyről új programok, frissítések és kiegészítők tölthetők le, lényegesen gyorsabban, mintha ugyanezeket más külföldi kiszolgálókról kellene letölteni. A msdownload.netacademia.net rövid idő alatt az egyik leggyakrabban látogatott cím lett a magyar internetezők körében, 2004 őszére pedig már rekordmennyiségű, közel 3 terabájtnyi, azaz 3072 gigabájtnyi adatot töltöttek le a felhasználók.

A magyarországi MSDownload oldalról javítócsomagok, biztonsági frissítések, különböző béta verziójú programok (pl. a Windows Media Player 10), ingyenes kiegészítő programok vagy azok frissítései (pl. a .NET Framework, az MSN Messenger, az Internet Explorer), dokumentumok (termékismertetők, prezentációk stb.) és olyan egyéb kiegészítők érhetők el, mint például a DirectX vezérlő legújabb kiadása. A hazai felhasználók eddig ezekhez csak külföldi oldalakon keresztül, vagy CD-n juthattak hozzá.

"A felhasználók letöltési adatait érzékeltetendő: a letöltött adatmennyiség megfelel annak, mintha Shakespare "Sok hűhó semmiért" című művét 3 példányban szinte valamennyi magyar olvasni tudó lakos letöltötte volna, hiszen a 3 terabájtba több mint 25 milliószor férne el a 128 kilobyte-os mű. Az adatmennyiség letöltése egy manapság elterjedt 56,6 Kbit/sec sebességű modemmel körülbelül 14,5 évet venne igénybe, ami nem csoda, hiszen 3 terabájtnyi adat közel 5000, teljesen teleírt zenei CD adattartalmával egyenlő" – érzékelteti a számadatokat Székely Tamás, a Microsoft Magyarország marketing igazgatója.

A felhasználói szokásokat jellemzi, hogy, a msdownload.netacademia.net címről a legtöbben a 6.0-ás verziójú Internet Explorer magyar verzióját töltötték le. A ranglista második helyezettje még mindig a Windows XP-hez már jó ideje elérhető Service Pack 1 (SP1) angol verziója, de folyamatosan felfelé tör a közelmúltban megjelent SP2 angol és magyar verziója is.