[Microsoft] Az egyes országok kormányszerveinek feladata a gazdasági növekedés biztosítása, a munkahelyteremtés, megfelelő egészségügyi ellátás és oktatási rendszer kialakítása, illetve az életszínvonal javulásának elősegítése. Mindezt csak olyan módon lehet elérni, ha a szigorú kontroll alatt tartott költségvetés mellett folyamatosan fejlesztik a szervezeti hatékonyságot.

A Microsoft Corporation ezt felismerve bejelentette, hogy elindítja Megoldásmegosztási Hálózat (SSN – Solutions Sharing Network) nevű globális kezdeményezését, amely online módon, közösségi alapon teremt lehetőséget a kormányzati szervezetek, tudományos intézmények és más állami szervek közötti jobb kommunikációra, részletesebb információcserére és hatékonyabb együttműködésre. Az SSN lehetővé teszi a Microsoft állami szektorban működő partnerei és ügyfelei számára, hogy megosszák egymással kormányzati tulajdonban lévő egyedülálló informatikai megoldásaikat, architektúráikat, alkalmazás-forráskódokat, ezáltal elősegítve a hatékonyságot, és a hosszú távú fejlesztési költségek csökkentését.

Az információ cseréjének és integrációjának fontossága egyre nő, az ügyfelek, a partnerek és a kormányzatok pedig a Microsoft segítségét kérték olyan megoldások kialakításában, amelyek elősegítik a kormányzati alkalmazások és megoldások megosztását, finomítását és továbbgondolását az egyenrangú felek között. A Microsoft az SSN beindításával segít a hatékonyság növelésében, illetve az e-kormányzati költségek csökkentésében.

Az SSN a közösséget, az együttműködést, valamint a kutatást és a fejlesztést helyezi a középpontba. A tudásanyagot egy helyen, katalogizált formában tároló kezdeményezés lehetővé teszi majd a kormányzati hivatalok és állami szervezetek számára a közös munkát, a kormányok tulajdonában lévő és a program számára felajánlott megoldások, architektúrák, és alkalmazás-forráskódok megosztását.

A tipikus SSN-környezet a következőket öleli fel a tervek szerint:

  • Web alapú portál a tudásanyag és a megoldások hozzáférhetővé tételére
  • Nyílt fórum az állami szektorban működő partnerek számára, hogy megoldásaikat, szolgáltatásaikat megoszthassák és bemutathassák
  • Mechanizmusok a legjobb beszélgetések és viták keresésére, értékelésére és katalogizálására
Az SSN kezdeményezés kulcsfontosságú elem a Microsoft ilyen irányú nemzetközi erőfeszítéseiben.

A 2001-ben indult Shared Source Initiative (Megosztott Forráskód Kezdeményezés) elnevezésű program keretein belül a Windows forráskódja hozzáférhetővé vált a Microsoft meghatározott partnerei és ügyfelei számára. 2003-ban a vállalat bejelentette a Kormányzati Biztonsági Program (GSP) elindítását, amely kormányzatok és különböző szervezetek számára biztosítja azokat a technikai információkat, amelyek révén biztonsági elemzéseket és átvilágításokat végezhetnek a Microsoft Windows és Office termékein.

Mára több mint 30 ország, többek között Ausztrália, Kína, Oroszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Magyarország írta alá a GSP-re vonatkozó szerződést. 2003 novembere óta részletes információk állnak az ügyfelek rendelkezésére az adatcsere és az együttműködés megkönnyítése érdekében; a Microsoft ekkor jogdíjmentesen elérhetővé tette a Microsoft Office 2003 XML referenciasémáit és a kapcsolódó dokumentációt.

"Az SSN rendkívüli erőforrást jelent a kormányzati és tudományos intézmények számára az elképzelések és technológiák szervezetek, országok és kultúrák közötti megosztásához" – mondta Gerri Elliott, a Microsoft állami szektorokért felelős nemzetközi részlegének alelnöke. "Elköteleztük magunkat a kormányzatokkal és az állami szervezetekkel való együttműködés mellett, hogy egyedülálló informatikai igényeiknek megfelelő, célzott megoldásokat szállítsunk számukra."