[Microsoft] Közel félszáz országból több mint 800 résztvevő gyűlt össze a Microsoft redmondi konferenciaközpontjában megrendezett első Microsoft Office Rendszer Fejlesztői Konferencián. A rendezvény iránti hatalmas érdeklődés újabb bizonyítéka annak, hogy a szoftverfejlesztők felismerték a Microsoft Office Rendszer XML- és webszolgáltatás-támogatásának jelentőségét.

"A háromnapos konferencián rendszerintegrátor cégek, független szoftvergyártók, valamint a nagyvállalatok informatikai részlegeinek hivatásos fejlesztői és szoftvermérnökei vettek részt" – mondta Nacsa Sándor a Microsoft Magyarország programmenedzsere. "A rendezvény központi témája az volt, hogy a Microsoft Office Rendszer összetevőinek kombinálása és kiegészítése révén, az XML, a webszolgáltatások és a Microsoft fejlesztőeszközei segítségével hogyan hozhatók létre sokoldalú, az ügyfelek komplex problémáira megoldást nyújtó termékek."

Jelenleg világszerte több mint egymillió fejlesztő dolgozik olyan megoldásokon, amelyek integrálva vannak a Microsoft Office 2003 különféle kiadásaival. Sőt, ezeknek a fejlesztőknek több mint egyharmada már XML-t használó megoldásokat készít. A Microsoft Office Rendszer az XML alapú programok, kiszolgálók, szolgáltatások és eszközök innovatív platformját képezi, amelyre a szervezetek hagyományos ügyfél-kiszolgáló architektúrájú, és – a Microsoft .NET-keretrendszerre épülő – webszolgáltatásos architektúrájú üzleti megoldásokat egyaránt építhetnek.

A Microsoft Office Rendszer nemcsak a megszokott asztali alkalmazások, a Microsoft Word, az Excel és a PowerPoint XML-integrációjára ad módot, hanem különféle, például a Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003, a Microsoft Office Project 2003, a Microsoft Office InfoPath 2003, a Microsoft Office Visio 2003 és a Microsoft Exchange Server 2003 köré épülő megoldásfejlesztési lehetőségeket is kínál.

A Konferencián tartott előadásában Bill Gates bemutatta a "Visual Studio Tools 2005 for the Microsoft Office System" eszközcsomagot. A bemutatás során Gates különös hangsúlyt fektetett a műveleti- és feladatpanelre, az egyszerű és a komplex adatokkal történő programszintű kapcsolatteremtésre, valamint az Excel számítási és megjelenítési funkcióinak széles körű előnyeire.

A "Visual Studio Tools 2005 for the Microsoft Office System" csomag segítségével az Office alapú megoldást készítő fejlesztők kiaknázhatják a .NET-keretrendszer által nyújtott lehetőségeket, ismerős környezetben programozhatnak, felügyelt vezérlőelemeket használhatnak. Ezáltal könnyebbé válik a megoldások bevezetése és a rendszerek karbantartása, fokozódik a biztonság, továbbá széleskörűbb lehetőségek nyílnak arra, hogy a webszolgáltatások közvetlenül az Excel, Word és InfoPath dokumentumokban legyenek elérhetők.

"A Microsoft Office 2003 új lehetőségeket nyújt az egyéni felhasználók számára a dokumentumkezelés megkönnyítésére, platformján a Word és Excel alkalmazások képesek XML sémák értelmezésére és feldolgozására, illetve az XML struktúrák dokumentumon belüli támogatására" – mondta Kereskényi Róbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő MSDN Kompetencia Központ Office 2003 szakértője, a Konferencia egyik résztvevője. "Az XML, illetve a "Visual Studio Tools For the Microsoft Office System", és a Visual Studio .NET fejlesztőeszköz használatával olyan interaktív dokumentumok készíthetők, amelyek egyedülállóak ezen a területen."

Amennyiben a dokumentum struktúrája, és külalakja az igényeknek megfelelően elkészült, a hasznos adattal való feltöltése az új lehetőségek segítségével az egyéni felhasználó számára igen egyszerű. A forrásadatok bármilyen adatbázisból érkezhetnek: webszolgáltatáson keresztül, SharePoint szerverből, gyakorlatilag bárhonnan, ami adatbázisként funkcionál. A dokumentumok forrásadatokkal való feltöltésében nagy jelentősége van az Office alkalmazások 2003-as verziójában bevezetett munka ablaknak (Task Pane), amely Word-be, vagy Excel-be ágyazott WinForms alkalmazásnak tekinthető. A dokumentum sablon betöltése után a munka ablak forrásadatainak felhasználásával így új és hatékony módszerekkel készülhet el a kívánt dokumentum.

"A Konferencia révén nagymértékben megváltozott a felhasználók, Microsoft Office Rendszerről kialakított, addigi képe. A 2003-as Office termékcsalád ugyanis nem egymástól függetlenül működő irodai alkalmazások összessége. Alkotóelemei valójában szerverek, alkalmazások és szolgáltatások átfogó rendszerét képezik, amelyek aktívan kapcsolódnak egymáshoz, így erre a platformra már komplex, valós üzleti problémákat megoldó szolgáltatások építhetők"- mondta Balássy György, a BME-n működő MSDN Kompetencia Központ vezető szakértője, aki ugyancsak a Konferencia résztvevője volt.

Magyarországon a Microsoft Office Rendszerre történő fejlesztések 2 éves múltra tekintenek vissza. A Microsoft Magyarország szeretné a fejlesztők minél szélesebb rétegeit elérni, ezért számos konferenciát és képzést szervez munkájuk segítése és ösztönzése érdekében. A fejlesztők számára indított kezdeményezések közül kiemelt jelentőségűek az úgynevezett Laborgyakorlatok, amelyek az MSDN fejlesztői konferenciákat tematikailag és időben is követő, igen népszerű programok. A 2 napos program során a résztvevő fejlesztők feladata egy komplett, működő alkalmazás létrehozása, melynek alapját a Microsoft Office Rendszer képezi.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a Microsoft Magyarország által életre hívott Laborgyakorlatokat a budapesti MSDN Kompetencia Központ munkatársai tarthatják, ahol kontrollált körülmények között, képzett oktató felügyelete mellett nyújtunk lehetőséget a vizsgált Microsoft alkalmazások funkcióinak és működésének gyakorlati megismerésére" – mondta Dr. Charaf Hassan Ph.D., a BME docense, az MSDN Kompetencia Központ vezetője. "Jelentős eredménynek könyveljük el, hogy az eddig 3 alkalommal megrendezett Laborgyakorlaton összesen közel 50 fejlesztő részére nyújthattunk ilyen jellegű képzést."