A Microsoft a tegnapi nap végén honlapján közzétette szokásos havi frissítésgyűjteményének áprilisi kiadását. A mostani javítócsomag 5 darab értesítőben összesen 14 Windows-hiba javítását tartalmazza, amelyek közül a legsúlyosabb sérülékenységek akár a gép feletti ellenőrzés átvételét is lehetővé tehetik távoli támadók számára.

Az újonnan javított sebezhetőségek többek között a Windows Shellen, a Windows üzenetkezelőn és az Internet Exploreren keresztül teszik lehetővé a gépek megtámadását, de több hibát találtak a Windows kernelben, grafikus alrendszerében, valamint TCP/IP protokollvermében is. Utóbbiban felfedezett sérülékenységek különösen súlyosak, mert távoli támadók számára is lehetővé teszik az Internetre kötött gépek megbénítását, sőt, akár az azok feletti ellenőrzés átvételét is.

A Windows-okhoz készült hibajavításokon kívül a Microsoft az áprilisi csomag részeként frissítéseket adott ki Office rendszeréhez, Exchange levelezőszerveréhez, illetve MSN Messenger üzenőprogramjához is. Az ezekben javított sérülékenység között szintén több kritikus javítás is található.

A Windows 98, ME, 2000, XP és szervízcsomag nélküli 2003 Server rendszereket is érintő sebezhetőségekről és a hozzájuk kiadott javításokról bővebb információk az áprilisi javítócsomag összefoglalójából elindulva szerezhetők, míg a foltok maguk a Windows Update szolgáltatáson keresztül tölthetők le.

A Service Pack 1-et telepítve tartalmazó Windows Server 2003 rendszerek ezúttal önmagukban nem szorulnak frissítésre, bár az Exchange, MSN Messenger ill. Office programokban felfedezett hibák természetesen ezen rendszerek foltozását is szükségessé tehetik, ha azokon futtatják a szóban forgó alkalmazások valamelyikét.