[Microsoft] Bill Gates plenáris előadásával a keddi nap folyamán kezdetét vette a Microsoft fejlesztők számára rendezett Professional Developers Conference (PDC) nevű eseménye. Nyitóbeszédében Gates bemutatta a közeljövőben megjelenő Windows Vista és Office "12" legújabb fejlesztéseit, amelyek újraértelmezhetik a szoftverhasználat és a szoftverfejlesztés fogalmát.

Gates kiemelte, hogy a szoftverfejlesztők tevékenysége és munkájuk eredményei egyre nagyobb hatással vannak az emberek mindennapi életére, munkájára és szórakozására, egyúttal arra bíztatta a fejlesztőket, hogy használják ki a Microsoft platform újonnan bemutatott lehetőségeit.

"A Microsoft platformjai remek lehetőségeket kínálnak a fejlesztők számára" – mondta Gates. "A fejlesztői közösség, az iparág és a Microsoft a webszolgáltatásokkal, illetve a Microsoft .NET keretrendszerrel kiváló alapokat hozott létre. Napjainkban az Office "12" és a Windows Vista kapcsán ideje ezekre az alapokra építkezve új értelmezést adni a szoftver fogalmának."

A Microsoft Office "12"

A nyitóelőadás részeként a Bill Gates bemutatta a Microsoft Office alkalmazások következő verzióját, az Office "12" kódnéven ismert termékcsaládot. Gates elmondta, hogy a szoftver alapjaiban újratervezett, eredményközpontú felhasználói felülettel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a megvalósítás mikéntje helyett az elvégzendő feladatra összpontosítsanak. Az új megjelenés a vállalat folyamatos és kiterjedt kutatásaiból származó összefüggésekre épül.

Ezek alapján az új felhasználói felület a szokásos menüket és eszköztárakat egy igen gazdag grafikával rendelkező "szalagra" cseréli, amely igazodik a felhasználó által elvégezni kívánt munkához. A speciális feladatokhoz tartozó jellemzőket és funkciókat tartalmazó parancslapok akkor jelennek meg, amikor a felhasználóknak éppen szükségük van rájuk és eltűnnek a feladat elvégzésével. A parancsok szervezésének és megjelenítésének ilyen megközelítésmódja leegyszerűsíti a felhasználók számára a Microsoft Office funkcióinak megtalálását és használatát.

"Az Office 95 óta az Office "12" a Microsoft Office utóbbi tíz évének legjelentősebb kiadása" – mondta Gates. "Rendelkezik mindazokkal az elengedhetetlen összetevőkkel, amelyek a hatékonyság növeléséhez szükségesek a felhasználók milliói számára. De ez csak az érem egyik oldala. Az Office "12" kiszolgálói és fejlesztői lehetőségeinek bővítése remek példája annak, mi mindenre nyílik lehetőség a megújult platform használatával. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a csoportok és szervezetek hatékonyságának fokozásához és a fejlesztők előtt álló lehetőségek kiterjesztéséhez."

A Microsoft Office "12" megjelenése a tervek szerint 2006 második felére várható, a korlátozott számban elérhető bétaverzió kiadását a Microsoft idén őszre tervezi.
Windows Vista

Gates előadásában ismertette továbbá a vállalat erőfeszítéseit, amelyek arra irányulnak, hogy megkönnyítsék a fejlesztők és a független szoftvergyártók (ISV) számára a Windows Vista operációs rendszer alapjain történő következő generációs asztali alkalmazások létrehozását és új üzleti lehetőségek megteremtését. Ennek szellemében, a nyitó nap folyamán bejelentett Windows Vista Community Technology Preview (CTP – Közösségi Technológiai Előzetes) program már a Windows Vista rendszer fejlesztésének korai szakaszában bevonja a felhasználókat és a fejlesztőket, annak érdekében, hogy a végső verzió a lehető legjobb minőségű legyen.

A Windows Vista CTP verziója számos új lehetőséget biztosít a fejlesztők számára, többek között új, alkalmasabb eszközöket az asztali alkalmazások következő generációjának kialakításához. A Windows Vista rendszer első CTP-változata lehetővé teszi a Windows Vista új programozási modelljének, a WinFX technológiának a használatát, amellyel a Windows bemutató modul (Presentation Foundation) és a Windows kommunikációs alapréteg (Communication Foundation) előnyeit kiaknázó alkalmazások fejleszthetők.

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows Vista első CTP verzióját elérhetővé teszi a PDC összes résztvevője, a Windows Vista technikai bétaprogram tagjai, illetve az MSDN (Microsoft Developer Network) és a Microsoft TechNet valamennyi előfizetője számára. A Microsoft a továbbiakban a Windows Vista teljes fejlesztési ciklusa alatt havonta fogja kiadni a CTP verziókat, és a termékkel kapcsolatban beérkezett visszajelzéseket az MSDN termékvisszajelzési központján (MSDN Product Feedback Center) keresztül dolgozza fel.

Jim Allchin, a Microsoft platform-csoportját vezető alelnök beszédében felvázolta, hogy az iparág számára milyen lehetőségeket tartogat a Windows Vista, kihangsúlyozva, hogy a számítástechnika történetében a Windows Vista lehet a leggyorsabban elterjedő személyi számítógépekre fejlesztett operációs rendszer, amely a felhasználói igények új generációját testesíti meg.

A Microsoft bejelentette, hogy egy 100 millió dolláros közös marketingprogramot indít a független szoftvergyártói közösség támogatására, Windows Vista Partner Showcase Program néven. A program célja, hogy ösztönözze a Windows Vista rendszerre épülő vállalati, kisvállalati és végfelhasználói célú független szoftvergyártói alkalmazások kifejlesztését. A résztvevő független szoftvergyártók számára így új terjesztési csatornák, közös marketinglehetőségek és pénzügyi ösztönzők válnak elérhetővé.