A Mozilla Alapítvány a napokban bejelentette, hogy korábbi terveit módosítva hamarosan újabb változatot ad majd ki Firefox böngészőjéből. Az új hibajavító verzió kiadását az tette szükségessé, hogy a közelmúltban a nyílt forrású szoftverben több veszélyes sebezhetőségre derült fény, amelyek komoly támadások indítását is lehetővé teszik a program felhasználóival szemben.

A várhatóan még a jövő hét során, 1.0.7-es verziószámmal megjelenő új Firefox változat a napokban nyilvánosságot kapott veszélyes IDN sebezhetőség mellett legalább egy másik puffertúlcsordulási hibát is javít majd, amelyek mindegyike a nyílt forrású böngészőt futtató felhasználók megtámadására, és akár a gép feletti ellenőrzés átvételére is lehetőséget ad. Ezen kívül néhány más, funkcionális jellegű hiba is javításra kerül majd az új verzióban.

Bár az Alapítvány a nemzetközi tartománynevek (IDN) kezelésével kapcsolatos hibára a hét elején foltot adott ki, az valójában nem orvosolta az alapproblémát, pusztán a sérülékenység kihasználását gátolta meg a hibás funkciók letiltásával. A hiba a Firefox mellett annak "nagy testvérét", a Seamonkey kódnevű Mozilla böngészőcsomagot is érintette, amelyből szintén új verziót - az 1.7.12-t - adnak majd ki a sérükékenység javítására.

A Mozilla Alapítvány kiszolgálóiról egyébként már letölthető a hibajavítást tartalmazó 1.0.7-es Firefox változat egy előzetes változata, ennek telepítését azonban csak a kísérletező kedvű és az ékezetes tartománynevek nélkül élni nem tudó felhasználóknak javasolják.