Ha valaki a munkahelyén azt mesélné a munkatársainak, hogy munkába menet látott egy vegyesboltot szembe jönni az utcán, minden bizonnyal azonnal drogtesztre küldenék. Kivéve akkor, ha az illető Sanghajban lakik - ahol ez tényleg, a valóságban is napi szinten megtörténik.

A kínai nagyvárosban ugyanis üzembe állítottak néhány olyan boltot, amik nem elég, hogy házhoz mennek, de ráadásul maguktól, önvezető módon teszik ezt meg. Az utcákon sétálgató boltok ugyanakkor ezen kívül is rengeteg automatizmussal vannak felszerelve: így például eladó sincs bennük, és a vásárlók által a kosárba rakott dolgok ellenértékét is teljesen automatikusan vonják le a bankszámláról távozáskor.

Ha mindez nem lenne elég, az önvezető vegyesboltok még közjóléti feladatot is ellátnak. Az elektromos meghajtással üzemelő berendezésekben ugyanis egy légtisztító is üzemel, ami folyamatosan szűri ki az ártalmas részecskéket a levegőből, amerre csak a bolt elhalad.

Ugyanakkor már fejlesztés alatt áll a boltok következő generációja is, amik saját drónokkal is fognak rendelkezni, és azok révén még az eddiginél is gyorsabban tudják majd a termékeket kiszállítani az azokat okostelefonon át megrendelő vásárlóikhoz.