Bár a hagyományos felállásban a robot az ember amolyan szolgájaként funkcionál, egy amerikai áruházlánc megfordítani látszik ezt a dolgot. Az Ahold Delhaize ugyanis olyan robotokat kezdett el bevezetni áruházaiban, aminek feladata, hogy utasítgassa és irányítsa azok emberi alkalmazottait - méghozzá takarításra.

A Marty nevű robotok folyamatosan járják az üzletek polcsorait, és ha valahol kiszórt vagy kiöntött árut találnak, a hangosbeszélőn keresztül azonnal odaküldik a bolt egy-egy emberi alkalmazottját, hogy tüntesse el a szennyeződést a folyosóról. Ha dolgozó végzett a feladattal, ezt jeleznie kell Marty-nak, ami ezek után folytatja körútját, és tovább vizsgálja a sorokat, újabb feltakarítandók után kutatva.

A Marty-kra a vásárlók eddig nem panaszkodtak, sőt, érdekesnek találták jelenlétüket. Egy bolti dolgozókat tömörítő szakszervezet viszont már bejelentette, hogy szemmel fogják tartani a robotokat, mert nagyon nem tetszik nekik, hogy egyre több ilyen szerkezetet vezetnek be az üzletekben az automatizáció keretében - pláne, ha azok még parancsolgathatnak is nekik.