Egy amerikai kutatócég a napokban mutatta be egy általa újonnan kifejlesztett robotzsaru prototípusát. Az SRI új szerkezete abszolút nem hasonlít a filmekben látott társára, ám ennek ellenére megoldást nyújthat egy, ott igen komolynak számító problémára.

A különleges, a rendőrautóra szerelhető és onnan kvázi "kinyújtható" robot ugyanis úgy teheti lehetővé egy megállított autós igazoltatását, illetve a vele történő kommunikációt a törvényszolgák számára, hogy ehhez nem kell magukat ennek veszélyeinek kitenniük. A robot, illetve az arra szerelt tableten át úgy kommunikálhatnak a jármű vezetőjével, hogy közben az nem tud rájuk lőni vagy más módon veszélyeztetni őket.

A szerkezet ennek ezen kívül egy, még a helyszín engedély nélküli elhagyását lehetetlenné tevő berendezéssel is fel van szerelve, ami ki tudja lyukasztani a jármű kerekeit, ha annak sofőrje idő előtt meg akarna lépni.

Mindezek ellenére a szerkezet nekünk inkább nevetségesnek, mint sem forradalminak tűnik, ami használata az eddig látottak alapján a valóságban nem csak körülményes, de több komoly problémákat is felvet.