Leírások, mini hogyanok, ismertetők, házi praktikák

Leírások, mini hogyanok, ismertetők, házi praktikák
2014-01-26T18:01:19+01:00
2021-11-22T19:38:51+01:00
2022-11-27T09:41:52+01:00
 • Működik! Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nagyon ígéretesnek tűnik! Ki fogom próbálni.
  Nagyon köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elolvastam a leírásodat a WIN 10 telepítésről, meg sok egyebet is, de továbbra sem jutok előre. 
  A problémám: nem látok kiválaszható meghajtókat/particiókat a WIN10 telepítésekor. Egy új laptopról van szó, OP rendszer nélkül. BIOSban látható az SSD...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows 10 telepítése UEFI GPT módban

  Gondoltam ha már nem alszom, akkor összerakom ezt a képes mesekönyvet. Azért is készítettem el ezt a leírást, mert ez a kérdés rendszeresen felmerül és így sokkal egyszerűbb és gyorsabb a megválaszolása, mint egy redundáns betűhalmazzal. A leírás a telepítés első fázisával foglalkozik, abból is kiemelten a particionálás résszel. Remélem sokaknak hasznos lehet ez a szösszenet és megválaszolja a felmerülő kérdéseket.

  Amennyiben javaslatod vagy kiegészítésed van a leíráshoz, úgy azt a vitalapon tedd meg!

  Ennek a leírásnak a vitalapja:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows 10 Update Controll

  1. lépés
  Előszö is be kell állítanunk a Windws Update szolgáltatását. A korlátozott beállítások helyett, ehhez a Csoportházirend szerkesztőt használom. Vagy a startmenü keresőjével, vagy futtatásból tudod indítani, a gpedit.msc Vezérlőpult kisalkalmazással.

  Most navigáljunk el a Számítógép konfigurációja /Felügyeleti sablonok/Windows-összetevők/Windows Update elemre. Itt kattints duplán a Az automatikus frissítések konfigurálása elemre. A megnyíló ablak alapértelmezésben a Nem konfigurált beállítást tartalmazza. Be kell jelölni az Engedélyezve opciót a részletes konfiguráláshoz. Minket bővebben a baloldali panel lenyíló listája érdekel. Ebben több telepítési és értesítési mód közül lehet választani. Itt számunkra a 2. lehetőség az ami érdekes (Értesítés letöltés és telepítés előtt egyaránt). Ezzel el lehet érni, hogy a Windows ne töltse le automatikusan a frissítéseket, csak egy értesítést jelenítsen meg arról, hogy vannak elérhető frissítések. Válaszuk ki és mentsük el a választást az alkalmaz gombbal.

  Ezután ki is léphetünk a Csoportházirend szerkesztőből. Most már csak az értesítéseket fogjuk megkapni, hogy van elérhető frissítés a rendszerünkhöz, de a frissítése nem kerülnek letöltésre és telepítésre.

  2. lépés (opcionáls)
  Ez azok számára érdekes, akik Windows 10 Home változatot használnak. Számukra az első lépésben ismertetett lehetőség nem elérhető. Nekik a Windows registry-ben kell egy kicsit matatniuk.
  Ez nem veszélytelen, így legyen mindenki nagyon óvatos! Mindig legyen naprakész mentés a registry-ről, ha valami balul sülne el.

  Navigálj el a  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows részhez. Itt létre kell hozni két új kulcsot, az egyik neve WindowsUpdate legyen. A Windows Updaten belül pedig egy AU nevű kulcsot is létre kell hozni. Most az AU kulcsban kell készíteni 4 Duplaszó (32 bites) típusú bejegyzést a következő nevekkel:
  AUOptions
  NoAutoUpdate
  ScheduledInstallDay
  ScheduledInstallTime
  Az AUOptions értéke itt is 2 legyen (számmal és nem betűvel!!). Ennek ugyan az a hatása, mint amit a GPO-ban fentebb be lehetett állítani. A NoAutoUpdate értéke 0 vagy 1 lehet. Az 1.-el kikapcsoljuk az automatikus frissítéseket, ez nem ajánlott. A 0 hatására a GPO beállításokhoz hasonlóan, csak értesítést fogunk kapni a frissítések elérhetőségéről.
  Az utolsó kettő kulcs opcionális. Az elsővel a frissítések keresésének a napja állítható be, míg a másodikkal az, hogy ez mikor történjen meg. Én értelemszerűen a frissítési kedd gyakorlata miatt, a keddi napot javaslom.

  A ScheduledInstallDay értéke ennek megfelelően 2 kell, hogy legyen. A 0 hatására a Windows minden nap keres frissítéseket, míg 1-7 a hét napjainak megfelelően hétfővel kezdve (1), csak a megadott napon teszi ezt meg.

  A ScheduledInstallTime értéke 0-23 közt lehet, amik a nap egy-egy óráját reprezentálják.

  Ok'
  Eddig minden szép és jó. De csak értesítéseket kapunk arról, hogy van elérhető frissítés a rendszerhez. De mégis, hogyan juthatunk hozzá a frissítésekhez?  Ehhez harmadik fél programja szükséges a Windows Update MiniTool képében. A programot egy Orosz fejlesztő készítette. Felépítésében és használatában emlékeztet a korábbi Windowsokban megszokott frissítési ügynökre. Ki tudjuk választani, hogy mely frissítéseket akarjuk telepítem és mik azok, aimkre nincs szükségünk és a továbbiakban nem kérünk értesítést róluk (rejtjük a frissítést). A program letölthető a google driveról. Magyarítani annak szükséges, akik nem beszélnek külföldiül. Számukra a Boxy2-n elérhetőek a magyar nyelvi fájlok. Ellenben a Boxy2 pillanatnyilag nem üzemel, így akinek kellenek ezek a fájlok, vagy más forrásból szerzi be, vagy vár addig, amíg a szolgáltatás helyreáll. Mivel biztonságos letöltési linket nem találtam, így ezt nem is teszem közzé.

  Windows Update Minitoo honlapja
  Letöltési oldal
  Magyar nyelvi fájlok

  A programot ellenőriztem a Virustotallal és nem talált kártékony kódot benne. Így bárki használhatja biztonságosan belátása szerint. Pontosabban a McAfee GW (az Intel MA verziója) szirénázik a 32bites változatnál. Így itt mindenkire rá van bízva, hogy miképp dönt.
  Eredmények: wumt.zipwumt_x64.exe ; wumt_x86.exe

  Most már öröm é bódottá! Visszanyertük a kontrollt a frissítések felett.

  Amennyiben javaslatod vagy kiegészítésed van a leíráshoz, úgy azt a vitalapon tedd meg!
  Ennek a leírásnak a vitalapja: Windows 10 Update Controll
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Indításnál lekapcsol a laptop monitorja - HP 250 G3 - Intel HD Graphics

  Mivel ráment egy komplett délutánom a megoldásra, ezért most itt megosztom, hátha segít valakinek.

  Főszereplőnk egy HP 250 G3. Teskóban adják most jóárasítva, "ajándék" nyomtatóval, "ajándék" táskával, biztos lesznek néhányan, akik beneveznek rá.

  A rajta lévő Win8-nak mintha lett volna valami problémája a ki- bekapcsolás körül, gondoltam akkor használjuk ki a remek alkalmat, most úgyis olcsó, frissítsünk Win10-re. Hipp-hopp elröppent a frissítés 2 órája (ja igen, az ms szektások kedvéért: MediaCreationTool-lal készített pendrive-ról frissült, tehát nem a frissítés letöltése került 2 órába, hanem maga a frissítés!), és ott is feszült a masinán egy vadi új Win10... igaz, mintha lett volna egy kis gond a ki- bekapcsolás körül.

  Ekkor úgy éreztem, hogy Win8-as régi driverek versus frissített win10, meg egyébként is itt van a raklapnyi (~30 darab!!!) HP-s bloatware, biztos ez a probléma oka, úgyhogy gyalugép, és felment egy csili-vili Microsoft Windows 10 1511 Home x64.
  Aktiváltam, végig toltam az összes frissítést, meg lett minden driver (az update megtalálta). Minden király volt... csak a ki- bekapcsolás körül mintha lett volna egy kis gond.

  A kis gond a következő volt: Ha újraindítást nyomtam, minden működött rendesen. De, ha a leállítást választottam, a legközelebbi boot folyamán megjelent a kék HP karika, alatta kb 1,5-szer körbement a Win10 betöltő karikája, majd villanás, és fekete képernyő (még háttérvilágítás se volt). A Win10 működött, ezt onnan tudtam, hogyha bedugtam egy pendrive-ot az USB-be, vidáman csilingelt.

  A képernyő életre keltésére két mód volt:
  1.: megnyomtam a power gombot, megvártam, míg elballag standby-ba (villog a power led), ekkor újabb power gomb nyomásra bejött a login screen, és belépve ment is a masina a következő leállításig.
  2.: Külső monitort rádugva, megjelent a külső monitoron a kiterjesztett asztal. Átváltani klónra, vagy 1 megjelenítőre nem lehetett, a laptop képernyője továbbra is halott volt, de a kiterjesztett asztalon legalább volt startmenü, amiben volt újraindítás, és az megoldotta a gondot a következő leállításig.

  BIOS-ban nem volt semmi kijelzőkkel kapcsolatos opció, úgyhogy ez az ötlet bukta volt, még mielőtt igazából kitaláltam volna.

  Hamar kiderítettem, hogy a méltán híres Intel HD Graphics driver a bajok forrása. Ki is próbáltam 2-3 régebbi verziót, de ugyanaz az eredmény volt. Ha letöröltem, és rollback-eltem "Szabványos VGA grafikus adapter"-re, akkor hiba nélkül ment a masina. Csakhogy, amint volt 3 szabad perce, azonnal nekiállt frissíteni a drivert. Beállítottam én neki, hogy ne frissítsen drivereket, de leszarta. Könyékig túrtam a registryt, kipróbáltam a microsoft remek "Show or hide updates troubleshooter for Windows 10" nevű izéjét is, annyit ért, mint halottnak a beöntés, ez a dög bizony frissített.

  Ekkor jutott eszembe, hogy csekkoljuk már le ezt a dolgot a jó öreg Win7-en is, hátha HW hiba. Úgyhogy BIOS-ba be, Secure Boot: disabled, Legacy boot: enabled... aztán még felmerült bennem, hogy mielőtt beindítom a gyalugépet, tegyünk már még egy próbát, ezen az 5 percen már semmi sem múlik.

  S láss csodát, hiba nélkül ment a masina!

  Lehet, hogy valóban valami HW hiba, de most egy kicsit nincs kedvem ezzel foglalkozni. Mindenesetre, ha valakinek ilyen masinája van, és nála nincs ez a probléma, ne habozzon tudatni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rendszer karbantartása:

  Egyre többször merül fel, hogy mivel érdemes kordában tartani a Windows méretét. A legtöbb feladat elvégezhető külső program nélkül is. Erre a célra már többször leírtam néhány parancssori utasítást. Most kicsit összeszedtem a gondolataimat és elkészítettem ,remélem, a felhasználóbarátabb változatát ennek a kis parancsegyüttesnek.

  Milyen feladatokat is érdemes elvégezni:
  A nyomtatási várólista karbantartását, átmeneti fájljainak a törlését.
  A Windows update által letöltött programfájlok és szükségtelenné vált állományok törlését. Sokszor hasznos lehet ezzel kezdeni, ha a Windows update valami miatt nem működne.
  Az átmeneti fájlok és az átmeneti tároló mappák tartalmának a törlése.
  Ha nem használjuk a hibernálást, vagy hibridalvást, akkor a hibernálás kikapcsolható, és a hibernálási fájl is törölhető.
  A lemezkarbantartó beállítása és futtatása a szükségtelen fájlok, főként a Windows frissítések által létrehozott biztonsági másolatok törléséhez.
  A szervizcsomag telepítőjének és átmeneti fájljainak az eltávolítása.

  Fontos!
  A Windows szervizcsomag és frissítési átmeneti és biztonsági fájlokat csak akkor távolítsuk el, ha a rendszerben a frissítés után nem tapasztalunk rendellenes működést. Illetve ha nem szeretnénk valami oknál fogva egy, vagy több frissítést egyéb megfontolásból uninstallálni.

  A mellékletben található parancsfájlt letöltve egyszerűen el lehet végezni a fenti feladatokat. Viszonylag barátságos, már amennyire egy parancssor barátságos, formában, menüből tudod kiválasztani az egyes műveleteket. Rendszergazdaként kell futtatni. Nem elég rendszergazdai jogú felhasználói fiókból, hanem jobb katt a fájlon és ott a Futtatás másként, vagy a Futtatás rendszergazdaként opciót kell választani.

  Amennyiben javaslat vagy kiegészítés van, úgy azt a vitalapon tedd meg!
  Ennek a leírásnak a vitalapja: Rendszer karbantartása - Társalgó - PC Fórum
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ez működik Windows 8.x alatt is.
  Mindamellett a GodMode szó a pont előtt, bármilyen szóval kihelyettesíthető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy régi kedvencem, az Istenmód :)

  Windows 7 felhasználóknak lehet hasznos ez az apró kis trükk.
  Hozz létre egy mappát az asztalom, majd add meg neki, az alábbi nevet:
  GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

  Ne felejtsd el megnyomni az entert a végén. Amint végeztél a mappa ikonja meg fog változni a szokásos sárga mappáról egy rendszerikonra. Lépj be a mappába és élvezd a kibővített vezérlőpultot. Talán a leghasznosabb lehet a Hibarögzítő. Véletlenszerű hibák esetén lehet használni, egyes hibajelenségek rögzítésére, megkönnyítve a hibakeresést, vagy a segítségkérést hibafeltáráshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz, hogy elolvastad az első hozzászólást is!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Adatmentés, mini hogyan!

  A leírástól el lehet térni. A lényeg az, hogy a mentendő területre, lemezre, semmilyen programmal nem szabad írni! Erre azért van szükség, hogy a mentendő adatokat ne írjuk felül, így azokat ne töröljük véglegesen. Ha valakinek nincs annyi szabad tárhelye, amennyire a lemezképeket el tudja menteni és a helyreállítást el tudja végezni, az próbálkozhat közvetlenül is az eredeti adathordozóról történő mentéssel. Ebben az esetben fokozottan ügyelni kell arra, hogy mit és hogyan hajtunk végre. Az itt ismertetett módszer a fokozott biztonságra törekszik, így nagyobb szabad tárhelyet igényel a helyreállítás. Pontosan annyit, amennyi a lemezképek és a helyreállítandó adatok mennyisége, mérete megkövetel. Az 1:1 aránnyal számolva, legalább 2x-ese a helyreállítandó adatok helyigényének.

  Lépések:
  1. a lemez csatlakoztatása egy működő os-t tartalmazó pc-be
  2. teljes merevlemez bit szintű másolata
  3. a lemez leválasztás és biztonságba helyezése
  4. a másolat, image, csatlakoztatás, mountolása
  5. a felcsatolt imagen az adatmentés elvégzése
  6. a lementett adatok tartalmi ellenőrzése

  Értelmezés:
  1. Ez elég egyértelmű. Vagy USB keretben (sz.v.sz. nem célszerű) vagy közvetlenül SATA/PATA csatolóra kötve kell csatlakoztatni másodlagos lemeznek.
  2. Egy arra alkalmas programmal, pl. az Easeus Todo Backuppal, vagy a Paragon Hdd Managerrel el kell készíteni a lemez másolatát, vagy annak a partíciónak a másolatát, amit helyre szeretnénk állítani.
  3. Vegyük ki a lemezt a PC-ből és helyezzük biztonságba. Ha valami balul ütne ki, akkor a lemezen még minden adatunk megvan. A lemezképekkel meg történhet bármi, az újat el tudjuk készíteni az eredeti adathordozó birtokában. Illetve ha a lemezképről készítünk egy másolatot, akkor még az eredeti lemezt sem kell később piszkálni. A másolatról bármikor készíthetünk egy újat és így tényleg nem kell piszkálni a fizikai lemezt és azon, ha arra kerül a sor, egy szakember még mindig elvégezheti a helyreállítást.
  4. Az elkészült lemezképet csatoljuk fel. Ezután az úgy fog látszani, mintha egy valós fizikai lemez lenne. Így az adatmentő programok tudnak vele dolgozni. Mivel képességeink és lehetőségeink szerint ez egy bitszintű másolat, így azon mindennek meg kell lenni, ami a fizikai lemezen megtalálható volt.
  5. Az adatmentést el tudjuk végezni többféle programmal is. Erre vannak ingyenes és fizetős megoldások. Jelen helyzetben az ingyenes megoldásokat javaslom. Paragon Backup & Recovery Free Edition vagy a Rescue Kit Free Edition, esetleg az Easeus Datarecovery Wizard használatát javaslom. Amit még kedvelek, az az Active@ Partition Recovery és szintén ingyenes. A weboldalukról elérhető hozzá kettő videó. Az egyik a sérült, a másik a véletlenül törölt partíció helyreállítását mutatja be.
  6. Ha megvannak a hiányzó adatok, akkor azokat tartalmilag ellenőrizni kell! Erre azon egyszerű oknál fogva van szükség, hogy tudjuk, azt kaptuk vissza, amit elveszettnek hittünk. Hogy valóban sikeresen állítottuk vissza az adatainkat.

  Szoftverek (a teljesség igénye nélkül!):
  Helyreállító/recovery programok:
  Active@ Partition Recovery restores deleted & damaged volumes &amp disks. Freeware Data Recovery Sof
  Paragon Backup & Recovery Free Edition - Download & User Manual
  Paragon Rescue Kit Free
  Free Data Recovery Software Download to Recover Deleted Files - EaseUS Data Recovery Wizard Free Edi

  Lemezkép/disk image készítése:
  Clonezilla - About
  Best free backup software - EaseUS Todo Backup Free

  Lemezkezelő/particionáló programok:
  Free partition manager software to resize partitions - EaseUS Partition Master Free
  Free Partition Manager for Window PC
  Paragon Partition Manager Free Edition - Leading partitioning software!

  Ellenőrző/hibakereső programok (S.M.A.R.T.):
  Merevlemez felügyelet és adatbiztonság - Hard Disk Sentinel
  HD Tune website

  Szintén adatmentő szoftver a TestDisk. Mivel ez parancssori eszköz, így a használatát nem javaslom kezdőknek. De azért akit érdekel, itt talál egy TestDisk Step By Step - CGSecurity hozzá.

  Hardver hiba miatti adatvesztés:
  Ha az adatvesztés, az IDE vezérlő, a lemez elektronikájának a hibája miatt következett be, akkor azonnal szakember kezébe kell adni a lemezt. Ez speciálisabb felkészültséget és sokszor célhardver meglétét igényli. Ilyen helyzetben a házi elektronika csere és az egyéb manipulációk tovább ronthatják a helyzetet, vagy éppen a cserepanelt is használhatatlanná tehetik.

  Ennek a leírásnak a vitalapja: Adatmentés, mini hogyan! - Társalgó - PC Fórum
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Felmerült valamelyik topicban, hogy mi lenne ha lenne valamiféle PC Fórum WIKI. Ide kerülhetnének leírások, ismertetők egy-egy probléma kapcsán. Jó ötletnek tartom és akkor meg is kezdeném a sort, jobb híján egy társalgó témát nyitva erre a célra. Természetesen nem egyedül szándékozom ezt a rovatot bővíteni. Aki érez magában affinitást egy témához, kellően össze tudja szedni a gondolatait, ismeri a tagolt szöveg szerkezetet és a magyar nyelv rejtelmeit, az bátran készítse el itt a saját kis szócikkét.

  Szerzőknek:
  Először mindenki valamilyen favorizált szövegszerkesztőben írja meg a mondandóját, majd ellenőrizze, rágja át még egyszer. Tagolja szépen amit írt a jobb olvashatóság kedvéért és csak utána tegye közzé! Ha kész a mű, akkor itt a társalgóban hozzon létre hozzá egy vitalapot. Ezt azért, hogy a hozzászólások, helyreigazítások ne ide kerüljenek, ne tördeljék szét a leírásokat. Ezt a vitalapot, aztán mindenki linkelje be a saját leírásához, illetve a vitalapról egy vissza link, hogy melyik leíráshoz tartozik. A vitalap legyen pontosan bekategorizálva, a leírás témájának megfelelően, hogy keresőbarátok legyünk!

  Olvasóknak, vitázóknak, kérdezőknek:
  Kérdésekkel, véleményekkel a linkelt vitalapokon bombázzátok a leírást szerkesztőt. Ha helyreigazítással kívántok élni, azt is a vitalapon tegyétek meg. Ebbe a topicba csak a leírások kerüljenek. Mivel itt nincs lehetőség a kategorizálásra, így nagyon széttagolttá, követhetetlenné válna egy idő után ez a topic.

  Jó olvasást, szerkesztést mindenkinek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd