Hivatalosan is megjött a Linux alkalmazások futtatása a Windows-ra

Hivatalosan is megjött a Linux alkalmazások futtatása a Windows-ra
2022-11-17T16:10:02+01:00
2022-11-24T14:36:43+01:00
2022-11-24T14:55:24+01:00
 • Jaj de jó! Már alig várom, hogy a Windowsomon Linuxot emulálhassak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maga a sandbox kifejezés nem egy konkrét program , vagy alkalmazás de még csak nem is konkrét technológia, ez egy elv, amelybe belefér a komplett gépet virtualizáló programtól kezdve a böngészők , vírusirtók sandboxing technológiáján keresztül, a cikkben tárgyalt megvalósításon át, egészen a sandbox alapú telepített alkalmazásokig minden...

  Hogy konkrét példákat is mondjak mindegyikre :

  a komplett gépet virtualizáló megoldások közül a legismertebbek ( a teljesség igénye nélkül )

  - a már általad is említett VirtualBox,
  - VMWare Workstation család,
  - QEMU és klónjai ,
  - Parallels Desktop,
  - Hypervisor for Windows , for Mac

  Ezek között is rendkívül nagy eltérések vannak a megvalósításban a teljes szoftveres processzor-emulációtól (QEMU) kezdve a processzorszintű virtualizációs megoldások hardveres (SLAT) kiaknázásán keresztül (VMWare, VirtualBox , HyperVisor, Parallels)  a különböző kombinált megoldásokig (KQemu Accelerator) ...

  A böngészők sandbox technológiája mára már szerteágazó a Chromium család, ha jól emlékszem talán valahol a 78-as verzió környékén vezette be.
  A vírusirtók is jópár éve támogatnak legalább opcionális, kézzel futtatható szinten sandbox eljárásokat, mindegyik teljesen más alapokon és úton megvalósítva azokat.

  A cikkben tárgyalt technológia felfogható akár sandbox-nak is, mivel egy többé-kevésbé (inkább többé , mint kevésbé) szeparált alrendszert használ a komplett "OS" és az azokon futó alkalmazások számára.

  A sandboxba telepített , ún. Portable alkalmazásoknak mára már se szeri , se száma... olyan sok van most hirtelen a bőség zavarában már példát sem tudok mondani rá :)   ... ha más nem a PortableApps.com-on található néhányszáz program... és tsai... vannak azért jobb példák amik a teljes Registry Hyve-ot "bemappázzák" és egyetlen .exe program futtat egy olyan alkalmazást, amit egyébként hosszasan telepíteni kéne és a gazda OS legkülönbözőbb helyeire rakná normál esetben a dolgait, míg a Portable verzió egyetlen almappán belül oldja mindezt meg. Így gyakorlatilag az alkalmzás sandboxed hiszen nem fér hozzá a gazdagép eredeti rendszerleíró-adatbázisához és nem tud a saját relatív-ösvényén kívül se írni, se onnan olvasni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennek jobban értelmét én majd az androidot futtató környezetbe látom, igaz az is win10 alapra épül vagyis ugyan az csak gui miatt +extrák w11
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sandbox akkor mire való,csak sima tesztelésre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenben. Gyakorlatilag natív sebességet kínál (szemben a VirtualBox-szal, ami kb. felezi a teljesítményt egy tipikus gépen ahhoz képest, mint ha azon a Linuxot közvetlenül és magában futtatnád), miközben sokkal szorosabban integrálja a Linuxot és Windows-t pl. a fájlrendszer és a GUI szintjén is, mint egy klasszikus virtualizáció.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez miben más mint a VirtualBox?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd