DDR5 Quad CHannel memória

DDR5 Quad CHannel memória
2022-11-19T00:18:13+01:00
2022-11-24T20:36:02+01:00
2022-11-24T20:55:26+01:00
 • DDR5-nél a késleltetés nagyobb, mint DDR4-nél, nem érdemes váltani. AMD-nél csak az Epyc 7004 sorozat tudja, SP5 foglalattal, processzoronként 12 csatorna, csatornánként legfeljebb 2 modul, ECC támogatással. Még nem lehet kapni, fél millió forint körülire várható a CPU, az alaplap is: 1 millió forint együtt. Az AM5 csak 2 csatornás, így a Ryzen-ek is. A Ryzen Threadripper még mind DDR4-es, nincs DDR5-ös: azt AMD-nél csak a Zen 4 mikroarchitektúra tudja: Ryzen 7000 sorozat, Epyc 7004 sorozat. Intelnél nem tudom mi a helyzet, nem IBM PC kompatibiliseknél se, lehet hogy náluk még egyáltalán nincs DDR5.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm mindenkinek a választ és körbevezetést. Hálás vagyok érte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a lapon van 4 slot memória hely, az még nem quad chanel. Egyik asztali platform sem támogat quad chanelt. Minden cpu-ban, dual chanal ram vezérlő van. Ha beleteszel 4 modult, attól az még nem quad chanel, hanem két dual chanel. De mivel 4 modul, jobban teheli a memória vezérlőt, mint 2, ezért vagy több feszt kell adni a vezérlőnek, ami melegedéssel jár, vagy egy lépéssel vissza kell venni a ram sebességet. Tehát ha jót akarsz magadnak, és a maxot ki akarod hozni a ramokból, akkor dual chanelt alkalmazz, tehát ne 1x16-ot, vagy ne 4x4-et, hanem 2x8 vagy ha ez a ram mennyiség kevés, akkor 2x16-ot. Ez igaz az összes kapható asztali platformokra, AMD am4-am5, intel 10/11/12/13 gen. cpukra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát ezek alapján, hiába is quad channelbe helyezek memória modult, ha a processzor és alaplap nem támogatja, abban az esetben fölösleges lenne ez a kiszerelés?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hű.
  Köszi a választ. :D És külön köszi hogy ennyire részletesen leírtad. Azt hittem sok dolgot tudok, de kiderült hogy korántsem.
   Még esetleg, hogy lentebb az 1x16 GB és 4x4GB memóriára rácáfoltak, hogy nem minden esetben gyorsabb.
  Akkor hogy lehetséges hogy sok tesztben, játékokban főként picivel több FPS-t lehetséges elérni 4x4-es kiszereléssel, mint mondjuk 1x16GB modulokkal? Mert eddig ha építettem a gépem, mindig arra figyeltem, hogy ne mondjuk 1x16GB-t vegyek, hanem 2x8 vagy esetleg 4x4 memória modult.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A memória vezérlő a cpu-ban van. És az összes amd és intel cpu-ban, ami kapható csak dual chanel memória vezérlő van. Azokban az alaplapokban is csak dual, amikbe rakható négy .  AMD-nél például a tr4 foglalatnál van quad channel, intelnél nem tudom, talán a szerver platformon. Ezért nem nagyon találsz ilyen ramokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helyesen a mondat:

  Azt ugye a gyártók "elfelejtik" hangsúlyozni, hogy 4800 MHz felett minden tuningnak minősül, így az "akár 6000 MHz-es" RAM modul korántsem biztos, hogy tud is annyit az adott alaplapban és CPU-val.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Más operációs rendszer hogy van az új memóriákkal?Gondolok a Linuxra főként."

  Feltételezem ugyanúgy mint a Windows, mert maguk a memória modulok nem teljesítik a specifikációt.

  "Az utolsó részhez lenne egy kérdésem még, hogy jelenleg akkor a memória modulokkal van a főprobléma vagy magával a chipset-el?"

  Ugye itt a memóriavezérlő magában a processzorban van, az alaplap csak a vezetékezést biztosítja a foglalatok közt (viszont azon is nagyon sok múlik, mert bizonyos lábaknak pontosan egyforma hosszúságú fóliacsíkokkal kell csatlakozniuk ahhoz, hogy a jelek időzítése ne csússzon el, valamint nem mindegy, hogy bizonyos nagyfrekvenciás zajforrásokhoz mennyire közel vezetik el őket, mert ha összeszedik a beszűrődő zajt, akkor az átviteli Bithibát okozhat).

  Az ő esetében a memória modulok voltak a hunyók, viszont a CPU is nagyon számít a másik oldalon.

  "Viszont lehetséges hogy csak én találkoztam  azokkal az emberekkel főként akiknek nem sikerült pc-t építeni DDR5-ös memóriával."

  A magam nevében mondva már több munkaállomást raktam össze (rendelésre) Z690-es lappal és DDR5-tel, amikkel semmi baj sem volt (annyi különbséggel, hogy nem tuningra voltak kihegyezve ha nem stabil működésre): vagy nagyon nagy szerencsém volt, vagy nagyon felkészültem (természetesen az utóbbi ).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen azt gondoltam hogy vannak még gondok vele, mert új technológia, de azt nem gondoltam hogy ennyire tipikusan betegesre sikeredett.
  Viszont akkor ebben az esetben csak ritka a DDR5 quad-channel memória. 
  Bár, a hibáiból kiindulva nem akkora probléma hogy ilyen árban  kapható.  Még régebben valamit énis hallottam afelől hogy xy MHz felett gondok lehetnek a bootolásnál.  Más operációs rendszer hogy van az új memóriákkal?Gondolok a Linuxra főként.
  Azt is érdekes hogy sok weboldalon ugyan az a hiba, mint a barátod esetében. Sok értékelés alapján nagyon necces kihozni hogy működjön.  
  Az utolsó részhez lenne egy kérdésem még, hogy jelenleg akkor a memória modulokkal van a főprobléma vagy magával a chipset-el? Legalábbis úgy gondolom hogy a memória modulokkal többségében csak nem lehet ekkora probléma.  Mert túl nagy a meghibásodás esélyei. Ami azért eléggé csúnya pont. De ha még csak azt nézzük hogy friss technológia a piacon az úgy rendben lenne, ha  minden teszten átmennének a modulok. De erős gyanúm  van, hogy kevésbé végeztek teszteket, ha meg mégis csak átsiklottak felettük.
   Viszont lehetséges hogy csak én találkoztam  azokkal az emberekkel főként akiknek nem sikerült pc-t építeni DDR5-ös memóriával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  "Érdekességből nézegetem, mennyibe kerülne váltani a mostani DDR4-es memóriáról, teljesen új , DDR5 configra. Viszont egyáltalán nem találok quad-channel memóriákat, csak dual-channel-eseket.
  Esetleg erről tudna valaki tájékoztatni, vagy mesélni valamit?"

  Ha javasolhatom, ne válts DDR5-re, mert nagyon gyerekcipőben jár még. Az egyik fórumtársnak június óta nincsen gépe, mert jóhiszeműen bevásárolt olyan (Prémium!) termékekből, amik papíron, elvileg működnek együtt, aztán a valóságban mégsem. Többszörös tesztelések, garanciális cserék meg az alaplapjának a futárcég általi elhagyása után most végre úgy néz ki, hogy karácsonyra lesz gépe (akár könyvet is írhatna a kalandjaiból). Azt ugye a gyártók "elfelejtik" hangsúlyozni, hogy 4800 MHz felett minden tuningnak minősül, így az "akár 6000 MHz-es" RAM modul korántsem biztos, hogy tud is annyit az adott alaplapban. De, hogy már 4800-on sem tud bebootolni vele a Windows, az kínos. 4 modulos kit-ek egyébként vannak DDR5-ből (igaz elég ritkák, mint a fehér holló), de csak 32 GB méretig. Az XMP viszont csak dísznek van: attól hangos a net, hogy minden más (manuális beállítás) működik, de az nem.

  Összefoglalva: a helyedben én nem akarnék DDR5-re váltani. Esetleg a most kijövő 790-es chipsetekkel, ha jobb lesz a kompatibilitásuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A csatornák száma a memóriarendszer, illetve a memória elérésének a sajátossága, nem pedig a memóriamodulé. A quad channel azt jelenti, hogy a rendszer egyszerre/párhuzamosan négy csatornán tudja a memóriát megcímezni, amihez persze legalább négy memóriamodul is szükséges. De a memóriamodulok nem többcsatornások, hanem ők vannak csatornákba osztva, és ezeket éri el párhuzamosan a többcsatornás rendszer.

  Ezzel összefüggésben egyébként nem igaz, hogy 4x4 GB helyett 1x16 GB-os memóriamodult érdemes használni, mert utóbbi biztosan nem működik gyorsabban, előbbi viszont gyorsabban működhet, ha többcsatornás memóriarendszerben használod.

  A több kisebb memóriamodul használatának hátránya csakis az, hogy azokkal gyorsabban betelnek a memóriaslotok, így amikor bővíteni akarsz, akkor lehet azokat ki kell dobni, míg ha nagyobb modulokat használnál, akkor tudnál még mellé pluszban rakni.

  A másik oldalon a sokcsatornák elérés a legtöbb, pláne asztali jellegű alkalmazásban nem hoz komoly (pár százaléknál) több gyorsulást, mert az csak akkor lehetséges, illetve a többcsatornás elérés előnye csak akkor jön ki, ha nagyon sok egybefüggő, illetve szorosan egymás utáni memóriaterület egyben (nagy szóhosszban) kerül olvasásra vagy írásra - de ez meg a memóriaelérési műveletek csak nagyon kis részében van így.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok. Lehet butaságot kérdezek....
  Ha igen , előre is bocsánat. 
  Érdekességből nézegetem, mennyibe kerülne váltani a mostani DDR4-es memóriáról, teljesen új , DDR5 configra.
  Viszont egyáltalán nem találok quad-channel memóriákat, csak dual-channel-eseket.
  Esetleg erről tudna valaki tájékoztatni, vagy mesélni valamit? Követem úgy-ahogy az internetet, de ez az információ valahogy nem került hozzám. 
  Remélem jó helyre nyitottam és nem hülyeséget kérdezek. Akárhol keresek, mindenhol csak dual-channel-es, általában 2x16GB DDR5 ram-okat találok.
  Anno, én úgy tanultam, azért is érdemesebb 1x16GB memória modul helyett 4x4 memória modult használni, mert gyorsabban dolgozik így.
  Sajnos intereneten nem találtam sok mindent, csak körülbelül olyan információkat hogy sokaknál quad-channel-ben nem bootol a gép. Semmi mást.

  A segítséget és a tájékoztatást előre is köszönöm, nem terveztem venni jelenleg DDR5 modulokat, viszont sehol nem találok rá választ.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd