PC Fórum
Új Amiga számítógép jelent meg - 20 év után először
2013-09-02T17:43+02:00
Lex Ikon
Lex IkonPC Fórum
regisztrált tag
2013-09-02T17:43+02:00
2012-03-22T09:31+02:00
2012-03-22T09:31+02:00
 • Te erre egy 120 forintos jegyzetfüzetet használsz, más meg egy 120000 forintos PC-t. Mi ezzel a probléma?


  Semmi, amíg nem jön a szélvihar és ki nem csavarja a csávó kezéből az egeret és le nem teszi egy csóró matematikus asztalára, esetleg az árából Anyukámnak teszi kicsit könnyebbé az életét... De ez már nem számítástechnikai probléma, ebben igazad van... (Ja: Tamási Áronra szerettem volna most hajazni, Tőle is az Ábel a rengetegben-re, ha olvastad... )

  Nem az a bajom, ha egy drága dolog jegyzetfüzet is, hanem, ha csak az. De ezt biztosan kivetted már a soraim közül...

  (Már említettem, de idevág: a világhírű kisteleki Kábelgyárban dolgoztam, ahol selejtet selejtre halmoznak a dolgozók a szr gépek miatt olasz vezetés mellett, pontos, precíz számítógépes nyilvántartással, ami a gépkezelőkre is értendő (!). Na itt mondták nekem, hogy "Itt már a talicskát is számítógéppel tolják!" Szóval ennyit akartam csak elmondani a számtek diadalútjáról...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amiket eddig szétszedtem PC-s billentyűket, azokban Hall-generátor, mikrokapcsoló (IBM-es billentyűzet) illetve a vérgagyikban régen egy kis fémkupak volt.


  Gondolom nem a mai tömeg termékek lehettek, eddig én ilyen ZX-féle megoldásokat láttam, mind az ASUS laptopban, mind a Genius billetyűzetben, mind pedig egy Apple-s billetyűzetben. És igazad van, kb. néhány évig működtek aztán kilehett dobbni őket és venni egy másikat.

  A lapozgatósdi pedig az x86 egyik legnagyobb átka volt.


  Itt szerintem elbeszélünk egymás mellett én a lapozás alatt a védett/kevert és hosszú módban jelenlévő lap táblázatot értem, ami a HW-s virtuális memória támogatáshoz kell. A védett mód hiányát az akkori Motorlolákban sem úgy értem, mintha különben szegmentált és korlátozott lett volna a címtér, hanem azt, hogy mindenki oda szemetel a memóiában ahová csak akar és olyan I/O műveleteketek végez, amilyen csak jól esik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóba kerülnek, csak a Commodore-t azóta sokan vették meg, és mindig szóba kerül amikor új kézbe kerül a brand. A Sinclair céget meg anno megvette Alan Sugar az Amstrad-tól, és azóta nem hallani róla - kivéve hogy az oroszok még a 2000-es évek környékén is gyártották a klónokat.

  Az amúgy érdekes kérdés, hogy mennyire voltak ezek a gépek takarékosak. A ZX-Spectrum is fűtött rendesen (volt is a dobozban egy szép nagy hűtőborda, ha aktív hűtés nem is) a Commodore 64-ek tápja pedig úgy melegedett mint egy kályha. Mondjuk, a Sinclair tápok is fűtöttek - a kapcsolóüzemet ezek a cuccok hírből sem ismerték.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálam egyébként van ZX-Spectrum, és Commodore 64 is. Sőt, van egy ZX-81-em is. Mindegyikre - még a C64-re is - az van írva, hogy Made In UK. El tudjátok képzelni, hogy ma egy hasonló cuccot ne Kínában gyártsanak ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amiket eddig szétszedtem PC-s billentyűket, azokban Hall-generátor, mikrokapcsoló (IBM-es billentyűzet) illetve a vérgagyikban régen egy kis fémkupak volt. De láttam már olyat is, ahol speciális vezető gumi cuppan rá az érintkezőkre - ilyen volt Pl. a Commodore 64-eké is, de hasonló elven működik a számológépek és a TV távirányítók billentyűzete is.

  A ZX-es megoldásnak igazából egy árnyoldala volt: a fólia úgy 1-2 év után (intenzívebb használat esetén akár fél év múlva) tönkrement. Márpedig, egy játékgépnél ahol ráadásul nincs is beépített joystick interfész, ez nem a hosszú élet titka.

  A lapozgatósdi pedig az x86 egyik legnagyobb átka volt. Assemblyben ugyan át tudtál menni védett módba (hacsak nem XT-d vagy PC-d volt, ami azért idehaza még a 90-es évek elején is jellemző volt), egyébként viszont ott volt a 640K-s korlát és a 64K-s szegmensek. Különösen ez utóbbi volt nagy szívás - és ez win 3.1-en is veled maradt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Igazad van: egy jegyzetfüzetbe is firkálhatok, meg fölírhatom a következő évszázad állapotegyenletét is...


  Te erre egy 120 forintos jegyzetfüzetet használsz, más meg egy 120000 forintos PC-t. Mi ezzel a probléma? Mások az elvárások: biciklivel is el lehet jutni egyik városból a másikba, meg "üzemanyag-zabáló szörnyeteggel" (értsd: pl. busz) is.

  Amúgy, ma is lehet - viszonylag - alacsony fogyasztású, hangtalan gépet összeállítani. Még csak különösebben erőlködni sem kell. Nekem pl. elég halk gépem van (nem teljesen hangtalan, de pl. a monitorok között lévő elektromos óra "kattogása" hangosabb) - a fogyasztását nem tudom (biztosan magasabb, mint egy C64-esé ).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van: egy jegyzetfüzetbe is firkálhatok, meg fölírhatom a következő évszázad állapotegyenletét is... Csakhogy egy jegyzetfüzet nem kerül 60 000 forintba...

  (Elektronika-tanárunk egyik beszólása volt (akkor jöttek be éppen a PC-k az országba), hogy ma már mindenre PC-t használunk, még a 220 megmérésére is: bedugjuk, oszt ha megy, van, ha nem megy, nincs 220... Eközben Ő fölhívta a Commodor-ját modemen keresztül mielőtt hazament, "aki" jól befűtött a hazaérkezésig... Teljesen jogos: csak tudni kell mire használni! )

  (Kicsit szószátyár vagyok, de innen jut eszembe egy másig dolog is Vele kapcsolatban: ő a trigger-jel példájául a WC-tartályt adta elő... Teljesen jogos... Úgy kapcsolódik ide, hogy a víz- meg energiatakarékos zsenik ezt is vissza tudták mára fejleszteni egy egyszerű kapcsolóvá... )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ebben igazatok van, én csupán a többszázezres mini-PC-kre próbáltam utalni ezzel a megjegyzéssel. (Én 30 000-re emlékszem, amennyiért már spektrumot lehettet akkor venni, de valóban, ez akkor is többhavi fizetés lehetett...)
  Viszont az kicsi volt, egyszerű, keveset fogyasztott, stb, stb, stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg nem voltak túl olcsók.
  PC-hez képest igen, de 2-3 (vagy több) havi fizetés akkor is sok egy gépért, amivel mondjuk csak játszik a gyerek.
  A ciklus végén is közel egy havi fizetés volt egy C64.

  Esetleg használtan lehetett hozzá jutni, főleg mikor az iskolákból is szórták kifelé, viszont akkor már nem biztos, hogy megérte megvenni.

  Most ahhoz képest nagyon jó világ van, mert egy új gép sem veszettül drága, de ha szegénység lenne, akkor akár 5000 ft-ért is vehet az ember használt gépet (ez olyan mintha 20 éve 1-2 ezerért vehettünk volna gépet).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak akkoriban egy HC megfizethető volt

  Hiszed Te.
  Emlékszem, hogy egy C=64 kerek 100eFt volt, egy PC (é. 4,77MHz XT) 1.2 MFt volt és a Skála importálta.
  Ma 100 eFt-ért egy jobb PC-t kapsz, akkoriban ennyi pénz egy éves fizu volt.

  (Csavargatják a mai "környezettudatos" emberek az 5 wattos izzót a 100-as helyére, amely előállítását is beszámítva ugyanannyi energiát fogyaszt el, mint a régi, ráadásul nem is világít úgy, a legolcsóbb ajánlatokat meg egy-két-három legalább 100 wattot elfogyasztó gépen keresgélik. Én ezt tartom disszonánsnak, még ha a téma off is... )

  Az én asztali gépem 56/86 W-ot eszik idle/full + az LCD monitor.
  A kihasználatlan gépkapacitást már mások is felfedezték (SETI,...), de ha folyamatosan megy a proci, akkor a proci is hamarabb adja meg magát, nem beszélve a magasabb fogyasztásról és környezetszennyezésről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  ... csak akkoriban egy HC megfizethető volt és abban a korban rendkívülinek mondható dolgokat tudott.


  Nem feltétlenül volt - mindenkinek - megfizethető kategória (pl. egy C64-es kb. 600 dollár volt 1982-ben). Ráadásul, amennyiben rendkívüli dolgokat tudott akkor, annyiban most is rendkívüli dolgokat tudnak a mai csúcshardverek - csak az "ingerküszöb" lett magasabb.

  ... de ezeket a képességeket nem receptolvasásra és csetelésre kellene elpazarolni, hanem mondjuk valóban egy erőmű elvezérlésére...


  Az a jó az általános célú számítógépekben, hogy arra használod, amire akarod (és amire megfelel).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mini-PC-k vannak manapság, amik kisebbek, mint egy C=64.


  Ebben igazad van, csak akkoriban egy HC megfizethető volt és abban a korban rendkívülinek mondható dolgokat tudott. A laptopokra tényleg nem tudok mit mondani, azon kívül, hogy visszafogott teljesítményt nyújtanak az asztali gépekhez (azaz a "mainstream"-hez képest), ami persze össze sem hasonlítható az egykori teljesítményekkel, viszont korántsem unicum...
  Összegezve: a mai PC-k valóban erőművek egy HC-hez képest, de ezeket a képességeket nem receptolvasásra és csetelésre kellene elpazarolni, hanem mondjuk valóban egy erőmű elvezérlésére... Amire annó már egy Commodore is képes volt...

  (Csavargatják a mai "környezettudatos" emberek az 5 wattos izzót a 100-as helyére, amely előállítását is beszámítva ugyanannyi energiát fogyaszt el, mint a régi, ráadásul nem is világít úgy, a legolcsóbb ajánlatokat meg egy-két-három legalább 100 wattot elfogyasztó gépen keresgélik. Én ezt tartom disszonánsnak, még ha a téma off is... )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt gondolom, te inkább a márkás és az összerakott gépek eltérése akartál utalni az "eredeti" jelzővel.


  Nem. Eredetin az IBM által összerakottra gondolok - ahogy Commodore-on is az eredeti gépekre -, és pont arra céloztam, hogy nem sok eredeti IBM gép van az asztalokon, ahogy Commodore sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert ugye ma se az eredeti PC-kel van tele az emberek asztala.


  Gyakorlatilag senki sem használ eredeti PC-t.
  Az IBM találta ki a PC-t. A Lenovo vásárolta fel az IBM PC-s üzletágát 2005-ben. Tehát a Lenovo gépek tulajdonosai rendelkeznek a legeredetibbnek módható eszközökkel. (Már amennyiben jelentősége van a dolognak.)

  Azt gondolom, te inkább a márkás és az összerakott gépek eltérése akartál utalni az "eredeti" jelzővel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én sem szívesen látom a nagy dobozokat az íróasztal mellett vagy a tetején ... A kis spektrum megült szépen a kollégiumasztalon ...


  Az Amigából is volt doboz méretű, igaz, akkoriban a fekvő ház volt a divat, ami nagyobb helyet foglalt az íróasztalból.
  Mini-PC-k vannak manapság, amik kisebbek, mint egy C=64.
  A Spectrum valóban kicsi volt, de azért kellett hozzá minimum magnó és monitor, hogy menjen. De egy mai netbook se túl nagy.
  Tehát az ötlet nem tűnt el, csak a belső nem Commodore, Sinclair, Atari, ..., hanem PC.
  Az okát abban látom, hogy annak idején az IBM nyitottá tette a PC-t így bárki gyárthatott hasonlót olcsóbban, mint az eredeti, illetve tartozékokat, kiegészítőket is. Így terjedhetett el azok körében, akik nem tudták megfizetni az eredeti PC-t. Mert ugye ma se az eredeti PC-kel van tele az emberek asztala.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon nem akarok vitázni, de ha egy gépet a PC-vel össze hasonlítok, akkor egyértelműen az akkor éppen megvásárolható gépeket akarom összehasonlítani, tehát amikor mindkettőt gyártották, de legalább árulták.

  Nem mondom, hogy mindenben az egyéb 8-16 bites gépek voltak jobbak, de egy otthoni felhasználók igényeinek (főleg az ár figyelembevételével) jobban megfeleltek.

  Azután olcsó lett a PC, meg erőből megcsinált mindent, amit más gépek hardvere 10 évvel az előtt is vígan megcsinált, így behozta a lemaradást, meg el is tűntek a konkurens gépek, így maradt ez. (Aki meg igényes volt az szomorúan várt még éveket, hogy a PC a maradék hiányosságait is pótolja.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 15673 GHz-es procival szerelt is benne lesz, ha kiadják


  Nem adják ki... A több mag éppen azért kell, mert nagy frekvencián elszökik az áram, az energia... (Magyarul melegszik a proci.) Persze egy teljesen új technológia bevezetésével (mondjuk spin- vagy kvantumproci (már állítólag kísérleteznek ilyesmivel) még ez is lehetséges... Talán...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • miért nem jut eszébe ma már senkinek


  Bocsánat, elsiettem a kérdést: látom eszetekbe jutott...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy ezek a gépek miért tűntek el, és hogy jó e hogy csak a PC maradt, azon lehetne vitázni sokat.


  Hát, bizony lehetne: én sem szívesen látom a nagy dobozokat az íróasztal mellett vagy a tetején, amik ráadásul zúgnak mindenféle olajozás, netes venti meg minden más kutyafüle ellenére is. A kis spektrum megült szépen a kollégiumasztalon csendben, és vonzotta a társadalmat a hordozható mini-Vidi elé...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért a 80-as években igen nagy kultusza volt a Commodore-64-nek, 16-nak, Plus4-nek, az Amiga-ról nem is beszélve.


  Ez teljesen igaz, én csak azt nem értem, hogy a Sinclair ZX Spectrum, ami legalább akkora durranás volt akkor, mint a Commodore (csak méretben volt kisebb: az összes ismerősömnek ilyen volt, és ezen nyomtuk a Fighter Pilot-ot meg a Tranatic-et, ameddig a billentyűzet bírta ), miért nem jut eszébe ma már senkinek, amikor a HC-k kerülnek szóba... Talán mert a sulik a Commodore-t vették?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mindenütt a pénz az Isten, nem a józan ész.


  Utólag is (az egész hsz-edre): Igy igaz! Sajnos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A PC-vel történő összehasonlítása teljesen értelmetlen."
  Muszáj hasonlítani, hisz a PC lett a sikeres befutó.

  Márpedig ennek a kijelentésnek így semmi értelme. Hiszen az akkori PC-k már nincsenek sehol, és semmiféle befutók nem lettek.

  Az Amiga az néhány komplett konfigurációt jelentett, amik bár perfiériális szinten bizonyos szintig bővíthetőek voltak, de valójában a gép alapelemei és magjai nem voltak - így elmondható, hogy az Amiga mint fogalom csak néhány konkrét és (alapelemeit tekintve) rögzített elemekből álló konfigurációt jelent, takar. Ezzel szemben a PC alatt egy architektúrát, sőt, több architektúracsaládot értünk, amikben az egyetlen közös gyakorlatilag az x86-os utasításkészlet(ű programok natív futtatásának képessége) volt - de ezt leszámítva az akkori PC-knek a maiakhoz az év világon semmi köze nincs.

  Ezért nincs értelme az Amiga-t a PC-hez hasonlítani. Mert hogy amikor Amiga-ról beszélünk, akkor még ha nem is a C64-hez hasonlóan teljesen homogén, de egy jól behatárolható és igen szerény mértékben diverz hardverkonfigurációhalmazra gondolunk, addig a PC fogalom használata esetén ez nem így van, hanem abba a legbutább 8088-astól a legújabb Core i7-ig, a 64KB RAM-mal szerelttől a 192 GB RAM-mal szereltig minden benne van. Sőt, holnaptól már a 256 GB RAM-mal szerelt 15673 GHz-es procival szerelt is benne lesz, ha kiadják. Ezek pedig olyan széles ár- és teljesítményskálán helyezkednek el (az időbeli vonatkozásokról nem is beszélve), ami értelmetlenné teszi az összehasonlítást általánosságban.

  Összevetni az Amiga-t a PC-vel nem konkrét paraméterek vonatkozásában és/vagy nem csak egy-egy igen szűk, múltbéli időtávon kb. ugyanaz, mint összehasonlítani a Linux-ot a Windows-zal azon gondolatmenet mentén, hogy előbbi egy karórán is elfut, meg a világ legnagyobb szuperszámítógépét is ő működteti. Ami összehasonlítással ugye csak az a baj, hogy annak a Linux-nak ami a karórán fut nevén kívül csak annyi köze van a szuperszámítógépes Linux-hoz, mint a Windows-hoz. Vagy még annyi sem. Na, kb. ennyi köze van egymásnak az Amiga-k előtti meg az Amiga-k után időszakban megjelenő PC-knek is.

  És persze a dolog visszafelé is igaz. Szóval annak a kijelentésnek sincs semmi értelme, hogy az Amiga-k alázták minőségben a PC-ket. Mert az Amiga-k fénykorában ez valószínűleg így volt - legalábbis ha árban hasonló konfigurációt néztünk, mert ha nem, akkor már nem biztos -, de az idő előrehaladtával ez már nyilván nem volt így. Ha így lett volna, mindenki Amiga-n pötyögne ma is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A PC-vel történő összehasonlítása teljesen értelmetlen.


  Muszáj hasonlítani, hisz a PC lett a sikeres befutó.
  Munkahelyen lehet a PC akkor alkalmasabb volt, bár szerintem egy Amiga is alkalmas volt munkára (meg az Atari ST, meg sok tuningolt 8-16 bites gép).
  De miért terjedt el a hétköznapokban a PC? A multimédiás képességei miatt, azok miatt amikben az Amiga erősebb volt és ha a fejlesztés nem áll meg, akkor talán mindig is erősebb lett volna.

  Meg a PC azért is terjedt el, mert a munkahelyekről dobálták ki és sózták rá a népre szinte ingyen, hogy kezdjen vele valamit.

  Az Amiga is elég jól bővíthető volt, ha a cég jobb döntéseket hoz, akkor jobb sorsa is lehetett volna.

  De ennek az új Amigának nem sok köze van a régiekhez, így kár is beszélni róla.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A ZX-81 fóliabillentyűi még elmentek, a Spectrumon a fölé rakott gumiharangok már annyira nem, a Spectrum+-on a mind e fölé rakott műanyag mechanika már vérgagyi megoldás volt.


  Ez így tisztára modern PC/Notebook/Apple billetyűzetnek hangzik: fólia billentűzet, amit egy gumi érintkező nyommeg, aminek a tetjén műanyag van.

  A Motorola 68k 32 bites volt 16 bites címbusszal (sajonos). Védet mód, lapozás meg ismeretlen fogalmak voltak a számára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aztán volt a másik mezőny, ott futott az Atari ST, a Commodore Amiga, az Apple Macintosh, a PC. Ezekben már 16 bites proci dolgozott...


  A 68000-ás proci 16 biten csatlakozott a rendszerhez ugyan de belül 32 bites volt! Motorola 68000 - Wikipedia, the free encyclopedia

  De érdekes, hogy nem esik szó, az új igazi Amigákról:
  AmigaOne 500
  AmigaOne X1000
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem összehasonlításra gondoltam.
  Az otthoni gépek történelmét többnyire ismerem, jó pár példányhoz volt is szerencsém. Engem az érdekelt volna, hogy A-kisj melyik 8 bites gépre gondolt, amelyik jobb volt a C=64-nél, de a marketing miatt "nem futottak nagy karriert".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jobb gépek voltak Sinclair QL sorozat tagjai. A korát megelőzve multitaszk képes volt a konstrukció. Számos más tulajdonságában is jobb volt, bár játszani kevésbé lehetett rajta.


  8 bites gépekről volt szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz ezzeket összehasonlítani.

  Ott volt a Commodore VC20, C64, C16, Plus4, C128, szemben vele a ZX-81, Spectrum, a TRS80 különféle modeljei, az Apple I-II, és a kevésbé ismert márkák (ABC80, Laser, Amstrad CPC, stb). Igazából ezen belül is volt több generáció,és több árkategória. Mind a generáció, mind az árkategória nem mindegy: más árcímke volt egy ZX-81-en mint egy Apple II-n, és időben is máskor indult egy TRS80 Model I és egy Enterprise 128 vagy egy Commodore 128.

  Aztán volt a másik mezőny, ott futott az Atari ST, a Commodore Amiga, az Apple Macintosh, a PC. Ezekben már 16 bites proci dolgozott, a PC és a Mac kivételével multitaszkos, és a PC kivételével grafikus felületű oprendszerrel. Ebben a mezőben játszott volna a QL is. És itt nem igazán rúghatott labdába.

  Sinclair azzal alkotott zseniálisat, hogy megcsinálta a maga korában a kicsi, olcsó személyi számítógépet. Megcsinálta azt a minimalista hardvert, ami elég volt egy otthoni gépnek. A ZX81 nem adta azt az élményt amit a VC20, és a Spectrum sem azt amit a C64, de _sokkal_ olcsóbb hardverrel. A forradalmi műszaki megoldások ebben az ócsítást szolgálták - és egy idő után már nem voltak annyira forradalmiak. A ZX-81 fóliabillentyűi még elmentek, a Spectrumon a fölé rakott gumiharangok már annyira nem, a Spectrum+-on a mind e fölé rakott műanyag mechanika már vérgagyi megoldás volt. Na, ezek a megoldások már ebben a mezőnyben nem igazán voltak szerencsések, akár a billenytyűzetről, akár a Microdrive-ról van szó.

  A Commodore 64 elég jó hardver volt azért a pénzért amibe került - és volt hozzá egy akkoriban igen jónak számító szoftver ellátottság is. A vas a többihez képest igen jó volt - a tökéletességhez csak egy dolog hiányzott, a procit választották meg nagyon rosszul. Viszont a video chip, hang chip a maga korában zseniális volt. Ha nem a szutyok Motorola 6502 kerül bele, hanem a Zilog Z80, akkor talán ma is valamelyik utódját használjuk - de így is történelmet írt a szerkezet.

  Az Amiga szintén elég jó kis konstrukció volt, multitaszk, 16 bites motorola proci (64 K-s szegmensek és 640K-s korlát nélkül, már 1984-ben). Ami hiányzott, az a winchester, bár voltak külső scsi illesztők, de az scsi akkoriban drága dolog volt - igaz, nem is olyan teljesítményt produkál mit a jó kis PC-s MFM vezérlők - de a usert ez akkoriban nem nagyon izgatta. Csak pár év múlva amikor viszont kéjes örömmel dobta a kukába a tetűlassú MFM-es vezérlőt winchesterestől, és boldogan használta a vadiúj AT-buszt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Commodore is csak címkézte a PC-it, mint a sarki üzlet.

  Konkrétan?

  Jobb gépek voltak Sinclair QL sorozat tagjai. A korát megelőzve multitaszk képes volt a konstrukció. Számos más tulajdonságában is jobb volt, bár játszani kevésbé lehetett rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd