PC Fórum
Cukorbetegeket ölhetnek meg a legújabb számítógépes vírusok
2013-09-02T17:44+02:00
Lex Ikon
Lex IkonPC Fórum
regisztrált tag
2013-09-02T17:44+02:00
2012-04-11T10:06+02:00
2012-04-11T10:06+02:00
 • Megnyílt az U500-as link, ne csinálj semmit. Valami bibi volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az U500-as link nem műxik, léccike nézd meg, hogy nálad megnyílik-? Szívesen elolvasnám.

  Az inzulinadagolós chip-et elolvastam, nagyon tetszik, de kénytelen vagyok megint tudomásul venni, hogy egy-egy ígéretes találmány, felfedezés, ami valóban ütős, nem valósul meg. Itt azt írja, hogy "egy-két éven belül....". És a cikk 2008-as. Azért, ha még nem is valósult meg, nem reménytelen. No meg a késés nem rajtat múlik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azóta több változatban, más-más forrásból is olvastam, mint pl ez a népmese szerűen átfogalmazott cikk, az eredeti szerző biztonsági szakember már nem lelhető fel.

  Ez persze nem igaz. A linkelt BBC cikk nevén nevezi az illetőt (Barnaby Jack), aki egyébként valóban a McAfee munkatársa, hiszen a cég oldalán is többször felbukkan a neve. Persze a BBC eleve nem az a zugújság, ami anélkül közölne információkat, hogy ellenőrizné azokat.

  Az elv, hogy lehetséges megrémiszt, pusztán azért, mert lehetséges. Ez önmagában elegendő lenne.

  És? Mit akarsz mondani? Hogy inkább nem szeretnél tudni róla, és nem szeretnéd ha - hogy egy furcsa képzavarral éljek: -orvoslásra kerülne a probléma? Arról se szeretnél tudni, ha az autódban bármikor elromolhat a fék, vagy ha azt szándékosan elronthatja valaki (csak egy laptoppal felszerelve, lekövethetetlen módon, anélkül hogy az autód közelébe kellene mennie)? Arról se szeretnél tudni, hogy statikai hibás a munkahelyed és bármikor rádomolhat, vagy hogy mérgező gombával szennyezett paprika került forgalomba (akkor is ha csak az összes készlet mondjuk 0.00001%-a fertőzött)? Mert ha igen (amit nem hiszek), az ÁNTSZ, a polgári védelem, stb. akkor is kicsit másképp' gondolkodik ezekről, és simán óriási hírverést kerít minden hasonló eset körül.

  De ez, ha megtörténne, az akkora világszenzációs hír lenne, hogy tudnánk róla, hogy az elv ténnyé változott.

  Hiszen tudsz róla, nem? Nem ezzel van a probléma, hanem azzal, hogy nem akarod igaznak elfogadni. Ami persze azon, hogy a fenyegetés valós, semmit nem változtat.

  Jelenleg az inzulinpumpa használata az egyik legmodernebb, és leghatásosabb diabétesz kezelés. Ha valaki ezen cikkek bármelyikének hatására nem vágna bele a pumpás kezelésbe, akkor gondolom az a pánikkeltés miatt van.

  Na de hát ki kelti a pánikot? Te? Mert a cikk csak tényinformációkat ír le. Amik alapján szerintem nincs ok a pánikra - de ha mégis, azaz valóban okot ad pánikra a jelenség, akkor pedig csak pánikoljanak az emberek! De legalábbis kérdezzenek utána a dolognak orvosaiknál meg az általuk használt berendezések gyártóinál! Mert csak így tudják rávenni azokat, hogy utóbbiak foglalkozzanak a problémával és találjanak hatásos megoldást rá. Néma gyereknek ugye anyja se érti a szavát - egy cégnek pedig még lelkiismerete sincs, ill. az üzleti eredménye és az utóbbit befolyásoló tudatos vásárlók azok, amik betöltik ezt a szerepet nála.

  Ha meg az orvos azt mondja, hogy "de hát asszonyom/uram, ez a berendezés nem is rádiófrekvenciával üzemel ill. nem rendelkezik ilyen csatolóval", akkor az illető páciens maximálisan megnyugodhat, hogy - legalábbis az ilyenfajta szándékos túladagoltatással szemben - teljesen biztonságban van.

  Egy ügyes hekkerke, ha még okos is, akkor nem cukorbetegeket tesz el láb alól, hanem céghez tör be, és bankszámlákat nulláz le. Azzal talán többet kaszál.

  Mint már írtam, nem érted a dolog gazdasági részét. Nem arról van szó, hogy a "hekker" majd maga öl embereket ezzel a módszerrel (bár ez sem zárható ki - de ezzel ennek ellenére most ne foglakozzunk!). Nem. Ő csak jó pénzért árulja majd az ezt lehetővé tevő szoftvert - akár akcióban a hitelkártya- és jelszólopó szoftverével együtt. Amiknél számára egyik se lesz jobb vagy rosszabb - mert ugye azért abba is tönkremehet egy emberélet, hogy lenyúlják a hosszú évek alatt összekuporgatott pénzét, vagy hogy kiteregetik a magánéletét (lásd hitelkártyaadat- és jelszólopó hackek); szóval az inzulinpumpa-manipulátor ebből a sorból nem lóg ki annyira. Főleg nem a szoftvert készítő hekker szemszögéből, aki csak biteket ír, és senkit nem tesz el láb alól - éppen úgy, ahogy a fegyvergyáros és a késkovács sem gondol arra és nem vonható felelősségre amiatt, hogy az általuk készített eszközökkel végül embert is ölnek néhányan. És pont úgy, ahogy a lőfegyvert és kést sem úgy adják el ill. veszik meg az emberek, hogy ez mások kinyírására kell, a szóban forgó szoftverben sem lesz nyilván ott a "Kill!" gomb és nem "Insulin Pump Killer" néven fogják forgalomba hozni. Amitől még persze simán lehetővé teheti ezt is.

  Szóval a hekker eladja ezt az akár jogi szempontból teljesen feddhetetlen szoftverét azoknak, akik valamelyik családtagjukat, üzeletfelüket, ellenlábasukat, párjuk szeretőjét vagy az őket megcsaló párjukat, stb. el akarják tenni láb alól. Amilyen emberből - sajnos - bőven van a világon. És ők nyilván igen jelentős összeget lennének hajlandóak fizetni egy olyan "fegyverért", amivel úgy tehetnek el valakit láb alól, hogy utólag gyakorlatilag lehetetlen lesz rájuk bizonyítani a cselekményt - sőt, még talán az se lesz egyértelmű, hogy nem -e sima működési zavar vagy felhasználó általi félrekezelés történt -e.

  Na, pontosan ezért fontos hírverést kelteni a dolgok körül és így kikényszeríteni a gyártókból, hogy - a termékeikkel szemben felmerülő ilyen aggályok eloszlatása végett - végre valami biztonsági intézkedést építsenek be az ilyen eszközökbe. Ami egyébként lehet egy olyan egyszerű dolog, mint hogy például az eszköz minden vezetéknélküli vezérlés esetén rezgéssel jelez a felhasználója (a páciens felé), és csak annak jóváhagyása (külső eszköz esetén egy gomb megnyomása, belső implantátum esetén pl. egy adott "kopogási" minta megadása) után dolgozza fel a kapott parancsokat vagy szolgáltatja ki az adatokat. De megoldás lehet rádiós helyett akkusztikus vagy külső eszköz esetén infracsatolás használata is, ami szintén gyakorlatilag lehetetlenné teszi a szerkezet a páciens tudta nélküli manipulálását olyan könnyen, ahogy az egy rádiós kapcsolattal rendelkező változat esetében lehetséges. Ami amúgy tök szükségtelen, mert a legitim felhasználók (az orvos ill. a páciens maga) sosem akarja többszáz méterről vezérelni vagy lekérdezni az adott eszközt.

  Ez (ti. hogy valami ésszerű módon védve legyenek az illegitim használókkal, támaadókkal szemben az eszközök), pont elsődlegesen neked, mint érintettnek az érdeke, és ezért neked kellene a leghangosabban verned az asztalt miatta - nem pedig kritizálni azt, amikor valaki (aki ugyan maga nem érintett a dolog által, de tudja, hogy mások - köztük te - azok) felhívja a figyelmet a jelenségre!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért több dolgot is figyelembe kell venni.
  1.
  Ha közvetlen kábel vagy infrakapcsolatos az inzulinpumpa az nem támadható ezzel a módszerrel. Többnyire ezek kaphatók a piacon. Így egy elég nagy kör kizáródik a támadás lehetősége alól.
  2.
  A hasüregbe vagy bőr alá beültethető kapszulákat is kizárhatjuk. Ezek speciális műszerrel kezelhetők és csak a kezelést végző orvos rendelkezik ezzel. A kapszula adatainak kiolvasása az eltávolítás után végezhető el. Valamint a beállításukat a beültetés előtt hajtják végre.
  3.
  A támadhatók köre a rádiókommunikációs eszközökre korlátozódik. Amennyiben a hacker hozzáfér az eszközhöz, akkor átveszi a kontrollt felette. Így azonnal láthatja a még felhasználható inzulin mennyiségét. Ezáltal a döntés lehetősége a kezében van. Ha már uralja az eszközt akkor az esetleges riasztásokat is ki tudja kapcsolni. Így valóban észrevétlenül tudja manipulálni az adagolást.
  4.
  Illetve azt, hogy itt egy proof on concept jellegű bemutatóról van szó. Az az a támadás lehetőségének a demonstrálásáról. Arról, hogy technikailag kivitelezhető egy ilyen gyilkosság. Az másodlagos, hogy ki és mikor, milyen céllal akarja felhasználni.

  "A bombák azért készülnek, hogy felrobbanjanak."

  Előbb vagy utóbb találkozhatunk ezekkel a híradásokban. A bankárok, gyárigazgatók, médiamogulok és a többi neves és gazdag ember sem mentes a cukorbetegség átka alól. Ezek között is lehet találni olyan befolyásos embereket, akiket érdemes és lehet ilyen módon zsarolni, fenyegetni.

  Tehát ha kivitelezhető a dolog, akkor mindenképpen kell tenni lépéseket a védelem érdekében.

  Egyébként a Pázmány Péter egyetem és az ELTE orvosi kara már néhány éve dolgozik egy a szervezetbe ültethető chipen. Ezt havonta cserélni kell és csak közvetlen a számítógépre csatlakoztatva olvashatók ki az adatai. Mindezalatt amíg a szervezetben van, teljesen automatizált módon végzi a dolgát és gyűjti a vér és vércukor adatokat. Szóval kicsit hatékonyabb és biztonságosabb megoldás, mit a rádiókommunikációs inzulin pumpák.


  Megtaláltam a cikket is.
  Inzulinadagoló chip: elfelejthetik az injekciót a cukorbetegek

  Sőt a Humulin R-nek is létezik U500-as koncentrációja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm. Elképzelhető, hogy abba a kapszulába kerül az U500-as töménységű inzulin? Hiszen cél, hogy kis helyet foglaljon el, mégis sokáig "működjön".
  Egyébként ezt a kapszulás dolgot a diab dokim említette, de már vagy egy éve. Látható, hogy milyen lassan mennek nálunk a dolgok. Mo még a vezeték nélküli pumpákat sem képes behozni. Pedig nem drágább a nálunk lévő pumpáknál, hiszen nincs infúziós szerelék költége.
  A szenzorért is nálunk még mindig fizetni kell.
  Szenzor: folyamatos glukoz monitorozás. Egy szenzor 5-8 napig képes az adatokat továbbítani a kijelzőre, vagy a pumpára, és 11-13 ezer forintba kerül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Először ezzel a témával kb. fél éve találkoztam. Azt az első cikket egy magát megnevező biztonsági szakember írta. Eléggé félelmetesnek tűnt, hogy ilyen megtörténhet, létezhet egyáltalán.
  Azóta több változatban, más-más forrásból is olvastam, mint pl ez a népmese szerűen átfogalmazott cikk, az eredeti szerző biztonsági szakember már nem lelhető fel.

  Az elv, hogy lehetséges megrémiszt, pusztán azért, mert lehetséges. Ez önmagában elegendő lenne. De ez, ha megtörténne, az akkora világszenzációs hír lenne, hogy tudnánk róla, hogy az elv ténnyé változott.

  Ez nem történt meg. Jelenleg az inzulinpumpa használata az egyik legmodernebb, és leghatásosabb diabétesz kezelés. Ha valaki ezen cikkek bármelyikének hatására nem vágna bele a pumpás kezelésbe, akkor gondolom az a pánikkeltés miatt van.

  Egy ügyes hekkerke, ha még okos is, akkor nem cukorbetegeket tesz el láb alól, hanem céghez tör be, és bankszámlákat nulláz le. Azzal talán többet kaszál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A linkelt cikkben található hasüregbe beültethetőre gondoltam. Spéci inzulinra van szükség a használatához, ami csak ott érhető el, azon a klinikán amelyiken a beültetést végzik.

  Igen 10ml-s volt az ampulla. Igazad van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a cikk pontatlan

  Miért is? Melyik állítása is volt pontatlan, vagy urambocsá' téves?

  és pánikkeltő.

  Pánikra - ha már valami, akkor - nem a cikk ad okot, hanem maga a tény, hogy ilyen megtörténhet ill. hogy létezik ez a lehetőség. És bár pánikolni nem érdemes a dolog miatt, de annak, hogy a cikk felhívja a lehetőségre a figyelmet, csak pozitív hozadéka lehet: az, hogy a gyártók - a fogyasztók, a páciensek felől érkező nyomás hatására - hajlandóak lesznek végre pénzt ölni a dologba és javítani a (a jelenleg gyakorlatilag nem is létező) biztonsági intézkedéseken.

  Vagy azt akarod mondani, hogy ha adott egy lehetőség amivel gyakorlatilag nyom és bizonyíték nélkül meg lehet ölni valakit, arról hallgatni kellene? Te szeretnél áldozattá válni (ha nem a mostani, akkor majd az 5-10 év múlva megkapott, újabb készüléked révén)? Ugye nem? Gondoltam.

  Asztali gépekhez készült szoftverek és eszközök biztonsági réseiről is írunk, mi is és mindenki más is a világon; pedig azokkal csak adatokat lehet törölni vagy ellopni. És akkor egy akár emberélet kioltására is alkalmas biztonsági problémáról ne írnánk?

  Az ilyesmivel visszaéléshez egyébként nem kell gurunak lenni. Guru ahhoz kell, hogy valaki megtervezze az inzulinpumpát vagy ezt a támadókódot hozzá. De ahhoz, hogy valaki aktiválja a támadókódot - ezáltal potenciálisan megölve valakit - nem kell gurunak lennie; éppen úgy, ahogy áldozatának sem kell gurunak lennie az inzulinpumpa viseléséhez, használatához.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kedves A-Ty!
  Ez az infod nem helyes, hogy csak Párizsban elérhető a pumpa. Melyik pumpára gondoltál? És mit jelent az, hogy csak ott töltik?

  Accu-Chek Combo-t használok, itthon vettem, és én töltöm fel inzulinnal, az adatokat egy SmartPix nevű kis kütyüvel töltöm fel a számítógépre.

  Az előző hozzászólásodban 10ml-t szerettél volna írni. Valóban, azokban az ampullákban még U40-es töménységű inzulin volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a választ, és a kiegészítést.

  Valóban, pumpahasználóként nem vagyok sem biztonsági szakember, sem informatikus, ezért is nem szóltam ahhoz a részéhez. Mert nem értek hozzá, ennyi.

  A testbe beépíthető kapszuláról én is olvastam, egyelőre Mo-n nem elérhető, bár tervezik a bevezetését. Az valóban több havi adagot tartalmaz.
  Mint ahogy azt is tervezik, hogy U500-as töménységű inzulint is piacra dobnak. Illetve csak nálunk, mert már piacon van a nagyvilágban.

  Igen, igazad van, nem pontos a "7-12 nap" meghatározás, mert ez attól függ, hogy naponta hány E az inzulinszükséglet.

  Technikailag lehetséges a hackelés? Hát persze, gondolom én. 12 napnyi mennyiséggel is el lehet tenni valakit láb alól? hát persze, akár egy napi is elegendő lenne hozzá egyszerre beadva. De a gurunak mi érdeke engem eltenni láb alól?

  Birkózhatunk mi itt egymással, a cikk pontatlan, és pánikkeltő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyet ne felejtsünk el!
  A pumpa jelenleg csak Párizsban kapható és csak ott tudják újratölteni. Ezért igen drága és csak korlátozott réteg számára kis számban érhető el. Mindemellett nincs számítógépes kapcsolata.

  Másrészről Magyarországon maximálisan a diabetológus kettő havi Inzulin adagot írhat fel. Mindezt elég speciális körülmények között és az indokoltság alapos vizsgálata után. Alapesetben a diabetológus és javaslatra a háziorvos maximálisan egyhavi adagot írhat fel.

  Jelenleg nálunk csak egyhavi adag befogadására képes pumpák kaphatók. És csak USB-s kapcsolattal rendelkezők.

  Mindemellett az ultragyors hatású inzulinok 1-1,5 perc alatt kezdik kifejteni a hatásukat. Így az egy patron, egyheti adag beadása után maradt a reakcióra és a kezelés megkezdésére további 1,5 perc. Ilyen mértékű inzulin túladagolást nem lehet kezelni. Gyakorlatilag az azonnal beálló hypoglikémiás sokk során leállnak a perifériális szervek, majd az automatikus létfenntartó funkciók is. Öhm. kb optimista becsléssel is 10-15 perc marad a szakszerű beavatkozásra.

  Ez az ami miatt pánikkeltő a cikk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet az ampullás kiszerelésben számoltak. Bár az is csak 100ml/40NE inzulint tartalmazott. Az sem volt több 400NE-nél. Ennek a szépséghibája csak az, hogy már nem kapható.

  Régebben Humulin R/N-t kapott a rokonom. Sajna neki az nagyon nem vált be. A végére 3*25E "R"-t és 1*32E "N"-t kellett beadni, hogy a profilja rendben legyen. Egy ampulla így neki csak 4-6 napig volt elég. Attól függően mennyit tudott játszani az adagokkal.

  Arról már ugye nem is beszéltünk, hogy mikor támad a hacker. A hét közepén? Akkor amikor már az ampulla fele elfogyott? Vagy a betöltéskor, amikor otthon vagyok a fürdőben?

  Ráadásul nálunk úgy tudom, hogy csak az Accu-Chek Spirit rendelkezik PC kapcsolattal és az is USB-s.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az inzulin aktiválja a glikogén-szintetáz rendszert és ezzel elősegíti a glükóz glikogénné alakulását. ..


  Magyarul ez így hangzik.:
  Az inzulin győzi le a sejtek cukorfelszívódási ellenállását.

  Akkor, hogy mindenki értse.
  Az (emberi)testekben diktatúra van. egy elemei sejt nem akkor "étkezhet", amikor szüksége van rá, hanem akkor kell "étkeznie" amikor elegendően magas a vércukor szint. Ekkor az inzulintermelő sejtek beindulnak, és mindenki ebédel.
  A sejtek egy idő után megunják a túletetést, és elkezdenek sztrájkolni. Nem akarják elfogyasztani a magas vércukrot.
  Erre a megnövekszik az inzulin termelés szintje. Beindul a verseny, ki bírja tovább.
  Első körben az inzulin termelő sejtek károsodnak a folyamatos túlórázástól. Ha marad a verseny, akkor feladják a harcot.
  Ezután a győztes sejtek egyszerűen éhen halnak, nem tudnak tápanyaghoz jutni. Beáll a halál.

  Ezt a folyamatot akasztja meg a kívülről adagolt inzulin, ami (részben) átveszi az inzulintermelő sejtek feladatát.

  A diabéteszt lehetne a legek betegségének nevezni.
  A legönzetlenebb módon, nem szabadalmaztatták az inzulint, ezért tudott gyorsan elterjedi a használata.
  A legtöbb tévhit ezen betegség körül kering.
  A betegek legkevésbé értik, hogy mit szabad és mit nem szabad tenniük.
  A legkevésbé értjük, miért nő meg a vércukor felszívódási ellenállás. (Mivel nincs közvetlen összefüggés az életen át elfogyasztott szénhidrát mennyiség és a diabétesz között.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy havi mennyiséget beadagolni???? Egy patron inzulin (300 E) 7-12 nap alatt fogy el.

  Kivéve amikor nem. Hiszen nyilván nem csak egy fajta ilyen pumpa létezik. Itt pl. egy olyanról írnak ami nem, hogy egy, de mindjárt három hónapra elég inzulint tud tárolni (ti. mert ennyi időnként kell újratölteni). Ez egyébként egy teljesen a testbe épített változtat.

  De ennek ellenére egyébként tegyük fel, hogy tényleg csak 12 napnyi adagot tud egyszerre befecskendeztetni egy támadó! Az nem lehet elég a viselő megöléséhez? De. Akkor meg mit változtat ez a lényegen?

  Egyébként minden funkciót rezgéssel és csipogással jelez a pumpa, tehát nem lehet észrevétlen.

  Ez se feltétlenül van így. Pl. ha még valóban is mindenképpen jelez vagy csipog a szerkezet, akkor is elképzelhető, hogy pont úgy, ahogy a túladagolásra rávehető a pumpa, lehet manipulálni a rajta futó szoftvert vagy beállításait is úgy, hogy ezt a jelzést ne adja le. Az egyetlen kivétel ez alól a maga a pumpa működéséből adódó, elkerülhetetlen zaj, amit nyilván nem lehet elnyomni szoftveresen - de minden mesterségesen generált figyelmeztetés kiiktatható lehet ilyen úton.

  Olyanról, hogy hiába is csipog és rezeg, mert ha csak nem tépi ki magából a delikvens, akkor a csipogástól és a rezgéstől még simán beadja az egész havi inzulint a szerkezet, már nem is beszélek.


  Szóval köszönjük a hozzászólást - de azért a dolgok nem teljesen így működnek. Pl. önmagában attól, hogy valaki autót birtokol és vezet nem válik se autószerelővé, de még csak autószakértővé se. Hasonló módon egy inzulinpumpával élő ember, bár az átlagos laikusnál többet tudhat a szóban forgó szerkezetekről, de önmagában a szerkezet viselésétől nem lesz se biztonsági, se informatikai szakértő. Márpedig a cikkben tárgyaltak implikációinak felismeréséhez és megértéséhez bizony elsősorban ilyen tudással kell rendelkezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 9 éve inzulinpumpát használó diabéteszesként jókat lehet szórakozni ezeken a zagyvaságokon. A cikk önmagában egy nagy túlzás, tele szarvashibával. Nem más, mint pánikkeltés.
  A hozzászólások...., hát.... izé, a laikusok okosságai igazán mulatságossá teszik az egészet.

  Egy havi mennyiséget beadagolni???? Egy patron inzulin (300 E) 7-12 nap alatt fogy el. Vagy a számítógép guru még patront is cserél észrevétlenül, hogy egy havi mennyiséget be tudjon nyomni? Ja, 2x (3x) kell cserélnie, hogy összejöjjön az 1 havi adag.

  Apropó, pumpába csak és kizárólag ultragyors inzulin tehető, az egész világon. Egyébként minden funkciót rezgéssel és csipogással jelez a pumpa, tehát nem lehet észrevétlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Leírhattam volna azt is hogy az inzulin aktiválja a glikogén-szintetáz rendszert és ezzel elősegíti a glükóz glikogénné alakulását. Illetve meggátolja a májban piruvát-karboxilázzá alakulását, illetve megakadályozza a glükoneogenezist.

  De ezt szerinted valaki érti? Illetve ilyen mélységében nem is tartozik erre a fórumra. Kimásolhattam volna az összes cukorbetegséggel foglalkozó kézikönyv tartalmát. Attól még nem lett volna hitelesebb amit írok.

  A szénhidrát szintézisben vesz részt és azt szabályozza. Ennyi. Erre a fórumra ennél több nem kell ebből.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen inzulin adagoló gép, még Németországban is kevés van.
  Néhány hónapja mutattak a híradóban egy 3-4 éves gyermeket, aki az elsők között kapott. (Miközben a szülők anyagi csődbe mentek a költségektől.)
  Közvetlen hasznát csak az egyes típusú diabétesz betegek (gyerekek) látják, akikben nem termelődik természetes inzulin.
  Az időskori cukorbetegség utolsó fázisáig jelen van a természetes inzulin, ezért nem kell rövid időközönként mérni és adagolni.

  Az meg egy másik történet, hogy eleve nem engedhető meg az inzulin túladagolása. Egy egyszerű a hiba mérőegységben se generálhat túladagolást. Adag limit és óránkénti limit nélkül már önmagában is veszélyes egy ilyen eszköz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lényegen nem változtat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A glükóz nem tud olyan gyors mértékben felszívódni, mint amilyen gyorsan ez az inzulinfajta lebontja.

  Az inzulin a glükóz sejtbe jutását segíti, nem lebontja azt. A lebontás a sejtplazmában (glikolízis) és a mitokondriumban (citromsav ciklus) történik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy kis info.
  A jelzett chip külföldön már megvásárolható és elvégzik a beültetést is. Magyarországon a Magyar fejlesztés (ez van külföldön (is)) nem elérhető jelenleg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cikk ennél hatásvadászabb részére figyeltem fel. Mivel több cukorbeteg is él a családomban ezért ezt az orbitális hibát azonnal kénytelen voltam kiszúrni.

  akár egy hónapra elegendő inzulint juttasson az áldozatául eső páciens véráramába gyakorlatilag egyetlen adagban. Utóbbi azonnali beavatkozás hiányában az érintett személy rövid időn belüli halálát okozhatja.


  Egy hónapra elegendő inzulint a szervezetbe juttatva azonnali hypoglikémiás sokkot okoz, majd kb a beavatkozásra marad 1,5 perc is akár. Ez a beavatkozás pedig az orvosi glükóz oldat azonnal intravénás beadását jelentené. De gyors hatású inzulin esetében ennek nincs jelentősége. A glükóz nem tud olyan gyors mértékben felszívódni, mint amilyen gyorsan ez az inzulinfajta lebontja. Pláne ilyen mértékben.

  Ha lassú vagy közepes hatású inzulin van a pumpába betöltve, akkor talán van esélye a betegnek. Persze ha van a közelében valaki aki sokkos állapotát időben felismeri és nem nézi részegnek vagy bolondnak. De úgy tudom, hogy inzulin pumpában bázis inzulint nem alkalmaznak.

  Egyébként a Pázmány Péter egyetem és az ELTE orvosi kara már néhány éve dolgozik egy a szervezetbe ültethető chipen. Ezt havonta cserélni kell és csak közvetlen a számítógépre csatlakoztatva olvashatók ki az adatai. Mindezalatt amíg a szervezetben van, teljesen automatizált módon végzi a dolgát és gyűjti a vér és vércukor adatokat. Szóval kicsit hatékonyabb és biztonságosabb megoldás, mit a rádiókommunikációs inzulin pumpák.

  Ha ezt megvalósítják, akkor el lehet felejteni az ilyen vírusokat is. Mert a technológia nem csak cukorbetegek kezelésére használható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig a megoldás egyszerű lenne, ráadásul akku takarékos is. A rádió részt egy kis kapcsolóval kikapcsolva kell tartani és csak az orvosi ellenőrzéskor kell bekapcsolni. Hackelés megszüntetve. Az illetékeseknek majd küldöm a bankszámlaszámom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd