Xp alatt cmd parancsok egyike sem működik

Xp alatt cmd parancsok egyike sem működik
2013-03-23T16:49:41+01:00
2013-03-24T13:53:06+01:00
2022-11-05T18:45:30+01:00
verojozsef
Sziasztok!

Xp alatt jelentkezett a probléma. Azt vettem észre, hogy semmi nem megy a cmd-ben, csak annyi, hogy kiadja a promptot, könyvtárnavigációs parancsok mennek, és ennyi. Sem egy ipconfig, sem egy tree, sem egy flushdns nem megy. Azt írja, mintha rossz parancsot írnál be: "A megadott nevet (bármilyen_parancs) a rendszer nem ismeri fel belső vagy külső parancsként, futtatható programként vagy kötegfájlként."

Újrahúztam tehát a rendszert.

Azt is tudom, hogy mi idézte elő a problémát, csak nem tudom, hogy hogy javítsam ki. Reinstall után rögtön kipróbáltam a cmd-t, gyönyörűen mentek benne a parancsok. Elkezdtem tehát otthonossá tenni a rendszert, így feltettem olyanokat, mint: audio driver, cmedia; tplink wifistick driver; bitcomet; chrome; alcohol 120%. És ennyit tettem fel összesen. Újra megnéztem a cmd-t, hogy megy-e, erre megint ugyanaz a probléma jelentkezett, mint újrahúzás előtt. Hogy pontosan melyik program telepítése után jöhetett ez, azt nem tudom, de szerintem nem is az a fontos, hanem hogy hogy lehet mindezt visszacsinálni.

Válaszaitokat előre is köszönöm.
Mutasd a teljes hozzászólást!
A PATH környezeti változót ellenőrizd.
A parancssorba írd be: SET

A megjelenő listában kell legyen PATH=<érték>. Ha nincs, vagy hiányoznak az alapvető útvonalak: C*:\WINDOWS\system32;C*:\WINDOWS;C*:\WINDOWS\system32\wbem, valamely program(telepítő) felülírta a környezeti változót.
Manuális beállítás: Sajátgép (jobb gomb) -> Rendszer. Speciális. Környezeti változók. Rendszerváltozók: PATH, majd Szerkesztés és javítod, a hiányzó útvonalak visszatöltésével.
Hogy melyik program nyírta ki, azt kiderítheted, ha mindegyik telepítése után megnézed a változó aktuális értékét.

*Az aktuális rendszermeghajtó betűjele.
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • Hát, kedves kb80a, te egy isten vagy. Látom, nagyon profi szinten mozogsz ezen a téren. 1000 év alatt sem jöttem volna rá.

    Abban a path cuccban az acronis volt benne valami elérési útvonalban, úgyhogy az volt a ludas.

    1000 köszönet mégegyszer a gyors, és hatékoy válaszért.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • %SystemRoot%
    %SystemRoot%\system32
    %SystemRoot%\System32\Wbem
    %SystemRoot%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\

    Ezeket vedd fel a PATH változóba. Bármikor ha telepítesz így tedd be őket. Így nem kell azzal törpölni, hogy vajon mi a rendszermeghajtód betűjele. Így mindig az aktuális rendszerkötetet fogja nézni. Maradhat, sőt maradni is kell az Acronis bejegyzésének is. A lényeg az, hogy ezek mindig legyenek benne.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Köszönöm a te válaszodat is. A pathban átírtam erre a %-os dologra, és így is működik. Bár fogalmam sincs arról, hogy itt rendszerben mi történik, csak annyit látok, hogy eddig nem működött, most meg működik, és ennek örülök.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • %SystemRoot% -> Ez gyakorlatilag a Windows mappa.

    Lehet ezt is írni helyette: c:\Windows. Csak nem minden esetben a c: meghajtóra kerül a Windows mappa. Így viszont a helyettesítésnek köszönhetően, bármilyen betűjelet kap a Windows mappát tartalmazó meghajtó, azt a rendszer megfogja találni, nem kell a betűjelekkel vacakolni.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd